Steeds meer Nederlanders kiezen voor de trein. In de eerste jaarhelft steeg het aantal reizigerskilometers bij de NS met bijna 5%, blijkt uit de halfjaarcijfers die het vervoerbedrijf vrijdag bekendmaakte. Dat is veel meer dan eerder werd geraamd.

Volgens het FD is de NS blij met die toestroom, maar ziet zich ook voor een probleem gesteld. Het spoornet van Nederland, een van de dichtste netwerken ter wereld, raakt overvol. In eerdere prognoses zou het plafond in 2030 worden bereikt, maar die raming is volgens de NS achterhaald. Dit is waarschijnlijk al in 2025 het geval, zegt het bedrijf vrijdag. Zonder forse aanpassingen kunnen er dan niet méér reizigers worden vervoerd.

Meer capaciteit nodig.

Roger van Boxtel, president‐directeur van de NS, schrijft in een toelichting:

‘Nu het spoorplafond vervroegd in zicht komt, hebben we dringend meer capaciteit nodig om meer treinen te kunnen rijden. NS pleit er daarom samen met de Mobiliteitsalliantie voor dat het budget voor ProRail versneld beschikbaar komt om knelpunten in de infrastructuur voor 2027 op te lossen.’

NS bereidt zelf zijn capaciteit fors uit door nieuwe treinen aan te schaffen. Maar op termijn kan het bedrijf de dienstregeling nog nauwelijks uitbreiden en treinen op de drukste trajecten niet meer verlengen. Daarom doet de NS een beroep op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om versneld middelen ter beschikking te stellen.

De NS heeft een investeringsprogramma lopen tot 2024 van in totaal €3,8 mrd voor vernieuwing en aanschaf van treinen, zowel sprinters als intercity’s.

Lees ook: NS bestelt achttien nieuwe treinstellen voor IC grensoverschrijdende verbinding

Lees ook  Drie weken van aanpassingen en onderhoud station Schiphol
ICNG-B Treinstel
Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email