Print Friendly, PDF & Email

Foto: (c) NS/Quintus Vosman

De NS heeft bij Alstom achttien nieuwe treinstellen besteld voor de intercity naar Brussel. Daardoor kan het spoorwegbedrijf modernere en veel langere treinen inzetten op deze grensoverschrijdende verbinding.

Het gaat om zogeheten ICNG-B-stellen (Intercity Nieuwe Generatie – België) die zowel op het Nederlandse als het Belgische spoor kunnen rijden. Ze gaan in 2025 de huidige IC Brussel-treinen vervangen, die bestaan uit een locomotief met zeven rijtuigen.

Omdat de NS al eerder een proefset van twee van deze ICNG-B’s bestelde voor de Beneluxtrein, zoals de IC Brussel nog vaak genoemd wordt, komen er in totaal twintig nieuwe stellen voor de verbinding beschikbaar.

“Dit aantal is nodig om ook in gekoppeld bedrijf met twee treinstellen te kunnen rijden en zo de reizigersgroei op te kunnen vangen”, zo laat een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen aan deze site weten.

Het gaat om achtdelige enkeldekstreinstellen van 165 meter lang, zodat er gekoppeld een trein van 330 meter gevormd kan worden. De huidige IC-Brussel-treinen zijn exclusief de locomotieven maar zo’n 185 meter lang.

De IC Brussel biedt een rechtstreekse verbinding tussen Schiphol en Brussels Airport. De nieuwe treinstellen kunnen 200 kilometer per uur en moeten aanzienlijk betrouwbaarder zijn, waardoor de trein een interessanter alternatief voor het vliegtuig wordt.

De ICNG-B’s zijn grotendeels gelijk aan de treinen uit de eerdere order voor 79 ICNG-treinstellen voor binnenlands gebruik. De eerste exemplaren daarvan zijn inmiddels gebouwd en worden uitgebreid getest, zodat ze vanaf 2021 op de HSL kunnen rijden.

“De ICNG-B heeft ten opzichte van ICNG voor het binnenlands vervoer een aantal eigen kenmerken. Het gaat om technische aanpassingen (met name 3kV-bovenleidingsspanning en de Belgische beveiliging). Maar ook meer bagageruimte en een extra toilet”, aldus de woordvoerster.

Lees ook: Acht bestemmingen hebben potentieel voor nachttreinen van en naar Nederland

Lees ook  Onderhandelingen: Brussels Airlines sluit akkoord met cabinevakbonden
Brussels Airport