Print Friendly, PDF & Email

De Lowpad is door de vakjury van de Logistica Award 2019 uitgeroepen tot beste logistieke innovatie van 2019. Deze lage, compacte en omnidirectionele AGV vervoert bijna alle ladingdragers en vindt veilig en feilloos zijn weg tussen de medewerkers in het warehouse.  Juryvoorzitter René de Koster overhandigde de Logistica Award op dinsdagochtend 5 november tijdens de eerste dag van de vakbeurs Logistica aan Eurotec, het bedrijf achter de Lowpad. Naast de vakprijs is ook een publieksprijs uitgereikt, die ook in de wacht werd gesleept door Eurotec.

De Lowpad is een nieuwe mijlpaal in de razendsnelle ontwikkeling van automatisch geleide voertuigen (AGV), ook wel autonome mobiele robots genoemd. Het slechts 12 centimeter hoge en compacte voertuig – ontwikkeld door Eurotec uit Bleskensgraaf – kan stellingkasten, rolcontainers en Deense karren optillen en verplaatsen. Uniek zijn de aangedreven stuurwielen op de vier hoeken van het voertuig, waardoor de Lowpad vanuit stand in elke richting kan bewegen; ook diagonaal of in een bocht.

Daarnaast is de vakjury gecharmeerd van de navigatietechnologie, waarvoor anders dan bij veel bestaande AGV’s geen voorzieningen in de omgeving aangebracht hoeven te worden. De Lowpad heeft aan een beeld van de vloer genoeg om zijn locatie met een nauwkeurigheid van enkele millimeters te bepalen. Een combinatie van veiligheidssensoren en safety bumpers zorgt ervoor dat medewerkers geen enkel risico lopen als de Lowpad met lasten tot 600 kilogram hun werkgebied binnenrijdt.

Voorzitter René de Koster van de zes leden tellende vakjury was lovend over de kwaliteit van de inzendingen. De Lowpad was één van de vier genomineerde innovaties. De andere drie genomineerden: Container Unloader van Copal Handling Systems, Box Pick Cel van Robomotive en VebaBox van VebaBox Cool Solutions.

“Die lopen uiteen van innovatieve verbeteringen aan bestaande systemen tot nieuwe, concrete oplossingen. Alle innovaties zijn stuk voor stuk zeer toepasbaar in de dagelijkse logistieke praktijk”, aldus De Koster, hoogleraar logistiek & operations management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Lees ook: Real-time automatisch plannen personenvervoer gaat echt werken

Lowpad winnaar Logistica Award
AGV toepassing in warehouse