Print Friendly, PDF & Email

In antwoord op de brief van 26 september 2019 antwoordde Grapperhaus schriftelijke vragen van de leden Dijkstra en Yesilgöz-Zegerius (beiden VVD) over het bericht dat de supersnelle politie Audi stil staat. De Minister ontkent dat de voertuigen stil staan en geeft aan dat alle geleverde voertuigen worden ingezet voor reguliere werkzaamheden.

De werkzaamheden om jacht te kunnen maken op criminelen vragen een aanvullende rijopleiding. Deze rijopleiding is in de meeste eenheden door de medewerkers doorlopen. De meeste voertuigen zijn hierdoor ook al inzetbaar voor deze specifieke werkzaamheden.

Opleiding was pas mogelijk na levering

Voor de inzet van de politie voertuigen bij de specifieke werkzaamheden is een aanvullende Audi rijopleiding noodzakelijk vanwege de hogere kruissnelheid van de voertuigen, die boven de brancherichtlijn ligt. De beschikbaarheid van de voertuigen is randvoorwaardelijk voor deze opleiding waardoor pas gestart kon worden met de opleiding nadat de voertuigen waren geleverd.

“De kwaliteit van de bedrijfsvoering bij de politie is een eerste verantwoordelijkheid van de korpschef. Daarom ben ik over dit onderwerp niet geïnformeerd. Bovendien worden de voertuigen alvast ingezet voor reguliere werkzaamheden. Hierdoor heeft de bedrijfsvoering geen negatieve effecten ondervonden.”, aldus Grapperhaus.

Zo’n 70 Audi auto’s worden ingezet voor reguliere werkzaamheden.omdat de inzet waarvoor ze bedoeld waren extra opleiding verreist. De verkeersveiligheid is gebaat bij het optimaal gebruik van deze voertuigen. Zoals aangegeven in het antwoord van de Minister zijn alle voertuigen in gebruik en worden ook de meeste voertuigen voor de specifieke werkzaamheden ingezet.

Van de Audi verkoop van deze voertuigen is geen sprake. De politie werkt aan het opleiden van voldoende mensen voor de beschikbare auto’s in alle eenheden.

Lees ook  Privacy: Lego vraagt politie om te stoppen hun beeltenissen te gebruiken

Lees ook: Politie neemt 35 illegale taxi’s in beslag na onderzoek

Grapperhaus
Ferdinand Grapperhaus