De landelijke intocht van Sinterklaas in Vlaanderen is op zaterdag 16 november om 13.35 uur. De Sint komt met de stoomboot uit Spanje aan in Antwerpen. Voor de tweede keer op de nieuwe locatie. Dit jaar zal de boot aanmeren aan het Verbindingsdok-Westkaai omstreeks 14.05 uur. Daar wordt Sinterklaas verwelkomd door Bart Peeters en burgemeester Bart De Wever.

Nadien begeeft de Sint zich met zijn gevolg in de richting van de Hanzestedenplaats via de Napoleonkaai, de Nassaubrug en de Oostendekaai. Omstreeks 14.45 uur arriveert de goedheilig man op de Hanzestedenplaats aan het MAS en rond 14.50 uur spreekt hij er de kinderen en hun mama’s en papa’s toe.

Intrede Apeldoorn per stoomtrein

Diezelfde dag komt Sinterklaas weer aan in Nederland. De Goedheiligman en zijn Pieten maken hun intocht in Apeldoorn per stoomtrein. Ze worden verwelkomd door de (waarnemend) burgemeester van de stad, waarna de Sint zich te paard tussen de kinderen begeeft.

Discussie

De laatste jaren is er veel discussie over de kleur van de traditionele Zwarte Piet. In de praktijk wordt er geëxperimenteerd met o.a. gekleurde pieten, regenboogpieten, roetveegpieten, schoorsteenpieten en ongeschminkte pieten. In de meeste gemeenten blijven de Pieten echter zwart of donkerbruin. Door sommige kinderen en volwassenen van Surinaamse en Antilliaanse afkomst wordt een zwart geschminkte knecht als discriminerend ervaren.

Kort na de landelijke intocht komt Sinterklaas ook in bijna alle steden en dorpen aan en wel met de meest uiteenlopende vervoermiddelen. De schimmel ontbreekt echter zelden. Ook al wordt de bisschop per boot, koets, brommer of helikopter aangevoerd, vaak staat er een nerveus paard te wachten op de soms niet erg bedreven ruiter, waarna het dier zorgt voor een al dan niet spectaculaire intocht ter plaatse.

Lees ook  Sinterklaas verwarmt harten bij zijn intocht in Antwerpen en Gorinchem

Lees ook: Stadsautoconcept van GreenMobility naar de drie grootste steden van België

Zwarte Pieten - puntje van discussie
Print Friendly, PDF & Email