Print Friendly, PDF & Email

Aardgas is en blijft een op en top fossiele brandstof waar we op relatief korte termijn vanaf moeten en overheidssteun moeten voor stoppen. Want als Europa in 2050 klimaatneutraal wil draaien, mogen er vanaf 2035, en liefst al vanaf 2030, geen nieuwe fossiele wagens meer verkocht worden, inclusief deze die rijden op aardgas. Desondanks subsidieert de Vlaamse overheid nog volop auto’s op aardgas.

Klimaatexpert Pieter Boussemaere vraagt de overheidssteun voor aardgasauto’s te stoppen en in eerste plaats zuinige goedkope elektrische auto’s te stimuleren. Volgens Boussemaere voorkom je zo een eindeloze subsidieput aan overheidssteun, help je meer mensen de juiste keuze te maken, verhoog je het draagvlak, versnel je de energietransitie, verminder je de gezondheidskosten én verklein je de kans op zware boetes van Europa.

Maatschappelijk gezien is elektrisch rijden, naast meer en beter openbaar vervoer, dus een enorme kans en een must voor elke overheid. Elke vorm van subsidie voor auto’s zou dan ook ingezet moeten worden voor elektrische voertuigen.

De Vlaamse aankooppremie trok deze onrechtvaardigheid nog enigszins recht. Goedkopere elektrische wagens kregen namelijk een hogere overheidssteun en omgekeerd. Maar net die gaat dus op de schop. Jammer. Het kon nochtans anders: Stop ten eerste met de subsidiëring van aardgasauto’s en stimuleer in de eerste plaats zuinige elektrische auto’s, die vaak ook de goedkoopste zijn. Bouw die overheidssteun vervolgens af in de tijd, naarmate elektrische wagens goedkoper worden.

De verwachting is namelijk dat rond 2025 elektrische wagens nog weinig overheidssteun nodig zullen hebben. Zo voorkom je een eindeloze subsidieput, help je meer mensen de juiste keuze te maken, verhoog je het draagvlak, versnel je de energietransitie, verminder je de gezondheidskosten én verklein je de kans op zware boetes van Europa. 

Lees ook: Wereldwijd aandacht gevraagd voor autogas

biodiesel tanken