Print Friendly, PDF & Email

Op donderdag 5 december hernieuwden twaalf organisaties uit Leuven en Vlaams-Brabant hun plan voor duurzame oplossingen voor het mobiliteitsprobleem op en rond het bedrijventerrein van Haasrode. De partners blijven focussen op betere fietsvoorzieningen en een uitbreiding van het aanbod van openbaar vervoer. Het betreft een verderzetting van de originele intentieverklaring uit 2016 en een uitbreiding met 3 extra partners.

De mobiliteit in de regio is al langer een pijnpunt. Er is een sterke afhankelijkheid van de auto om het bedrijventerrein te bereiken. Tot 2016 gebeurde nog meer dan 90% van de verplaatsingen van en naar het bedrijventerrein met de wagen. De komst van twee onderwijsinstellingen in 2016, maakte van het bedrijventerrein eens te meer een belangrijke aantrekkingspool. 

Eens het schooljaar terug start, maken dagelijks zo’n 10.000 werknemers en 3.500 studenten de verplaatsing van en naar het bedrijventerrein in Haasrode. In maart 2016 hielden negen van de huidige twaalf deelnemende organisaties daarom dit samenwerkingsverband boven de doopvont. Door in te zetten op verschillende en meer duurzame vervoersmethoden, willen de partners het mobiliteitsprobleem verhelpen en een leefbare situatie creëren voor bedrijven, medewerkers, studenten, bezoekers en omwonenden. 

De negen oorspronkelijke organisaties zijn Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant, stad Leuven, Interleuven, provincie Vlaams-Brabant, De Lijn Vlaams-Brabant, Agentschap Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant, POM Vlaams-Brabant, UC Leuven-Limburg en CVO Volt. Bedrijventerreinvereniging C-Valley Leuven en NMBS tekenen voor het eerst mee. Gemeente Bierbeek was ook al betrokken bij de eerste verklaring, maar tekent voor het eerst als partner. 

Lees ook: Het openbaar vervoer in Vlaanderen zit in dieptepunt

Foto's: Dirk Leemans