Als het aan de Tweede Kamer ligt rijden er volgend jaar speciale internationale treinen naar het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Een motie daarover van D66 en GroenLinks kreeg ruime steun van de rest van de Kamer.

De NOS geeft aan dat de Kamerleden Schonis (D66) en Kröger (GroenLinks) benadrukken dat op korte afstanden de trein een goed alternatief is voor het vliegtuig en dat de Kamer al eerder heeft gevraagd om meer onderzoek naar internationale treinroutes.

De Kamer roept het kabinet op met internationale vervoerders te gaan praten over een proef met “evenemententreinen” naar het Songfestival. Minister Van Nieuwenhuizen noemde het vorige week een “creatief idee”.

ProRail kwam eerder met het plan om extra directe treinen naar Rotterdam mogelijk te maken. De spoorbeheerder heeft een speciaal loket aangekondigd, waar vervoerders voor de gehele rit in Europa een treinpad kunnen aanvragen. Een soortgelijk loket bestaat al langer, de zogenoemde One Stop Shop. Die is echter vooral gericht op goederenvervoerders. ProRail gaf eerder aan te denken aan directe treinen naar bestemmingen als Barcelona, Milaan, Praag, Wenen en München. Maar ook Moskou en Stockholm.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven reageerde eerder positief op het idee van ProRail.

“Op korte afstanden binnen Europa moet de trein voor reizigers niet alleen de meest duurzame, maar vooral de meest aantrekkelijke optie worden”, aldus de staatssecretaris.

Lees ook: Rotterdam verantwoordelijk voor 20% van landelijke CO2 uitstoot

Print Friendly, PDF & Email