Print Friendly, PDF & Email

Kamervragen van de leden Ziengs en Rudmer Heerema (beiden VVD) over de nieuwe dienstregeling van de NS met betrekking tot de treinverbinding tussen Alkmaar en Leiden/Den Haag/Rotterdam naar aanleiding van de nieuwe dienstregeling van de NS die per 15 december 2019 van kracht is geworden.

In een reactie laat de Minister weten dat volgens de cijfers van NS de treinverbinding tussen Alkmaar en Leiden/Den Haag/Rotterdam de afgelopen jaren verbeterd is doordat de reistijd op het traject Alkmaar – Haarlem – Leiden is teruggebracht. Zo was met de spits-intercity de reistijd van Alkmaar naar Leiden (en vv) in 2015 1 uur en 2 minuten en heeft NS deze in 2020 teruggebracht naar 55 minuten.

Voor het traject Alkmaar – Rotterdam is de reistijd in de spits teruggebracht van 1 uur en 37 minuten in 2015 tot 1 uur en 29 minuten in 2020. Voor het traject Alkmaar – Den Haag is de reistijd in de spits teruggebracht van 1 uur en 16 minuten in 2015 tot 1 uur en 8 minuten in 2020.

NS is verantwoordelijk voor het opstellen van de dienstregeling op het hoofdrailnet, inclusief de afweging tussen het rijden van sprinters of intercity’s of het rijden van een rechtstreekse verbinding.1 NS heeft daarbij als doel om de reiziger sneller en betrouwbaarder op zijn of haar bestemming te brengen. 

De Minister er op toe dat de NS zich daarbij houdt aan de afspraken in de vervoerconcessie. Zo moet NS onder meer het aanbod afstemmen op de vervoersvraag en overleg voeren met decentrale overheden en consumentorganisaties waarbij wensen op specifieke trajecten aan de orde kunnen worden gesteld.

Lees ook  RailConnect: van frustratie naar innovatie

Lees ook: Maak IC Direct toeslagvrij in daluren tijdens werkzaamheden