Print Friendly, PDF & Email

De maximumsnelheid op de snelweg is weer 100 kilometer per uur tussen 06 en 19 uur. Rijkswaterstaat begon donderdag na de avondspits borden te vervangen langs snelwegen waar een snelheidsverlaging naar 100 km/u ingaat. De meeste borden stonden al op hun plek, maar waren nog afgedekt met een hoes of tape.

De snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur op de snelwegen gaat officieel maandag pas in. Maar op sommige snelwegen al eerder. Vanaf het moment dat het plastic van de verkeersborden is verwijderd geldt de nieuwe snelheid. Er kunnen geen twee snelheidsregiems zijn op één weg. Wat op het bord staat is dus leidend.

jaren zeventig zijn terug

“Ik rijd honderd als Den Uyl opdondert” stond op veel bumperstickers van automobilisten bij de invoering van de eerste maximum snelheid op snelwegen in de jaren zeventig.  

100 kilometer per uur rijden was ooit een besluit van het kabinet van de sociaal-democratische voorman Joop den Uyl. De nieuwe verkeersmaatregel betekent niet dat de politie extra gaat controleren op snelheidsovertredingen. De meeste boetes komen voort uit signalen die opgepikt worden door radarsystemen, zoals trajectcontroles, vaste camera’s en mobiele camera’s. Die worden ook op de nieuwe snelheid van 100 kilometer afgestemd.

oppassen met de navigatie-app

Niet alle navigatie-apps zullen direct zijn afgestemd op de snelheidsverlaging van 130 naar 100 kilometer per uur in Nederland. Veel navigatie-apps laten de maximumsnelheid zien op de weg waar je rijdt, maar die snelheden worden niet meteen aangepast als de maximumsnelheid wordt gewijzigd. 

Flitsmeister is één van de weinige apps die vrijwel direct de snelheid aanpast: in de nacht van donderdag op vrijdag worden alle snelheden automatisch verlaagd van 130 of 120 naar 100 kilometer per uur. De app van TomTom krijgt pas op maandag een update die de nieuwe borden verwerkt.

Lees ook  Snelheid HSL opnieuw omlaag: reizigers langer onderweg

Navigatie-app Waze verandert de komende tijd niks, omdat de app geen onderscheid kan maken tussen verschillende snelheden op verschillende tijden van de dag. Google Maps past de borden geleidelijk aan. Het kan dus zijn dat tussen die twee momenten borden door Rijkswaterstaat zijn aangepast die dan nog niet door Google zijn verwerkt.

Lees ook: Matrixborden niet tijdig klaar voor de invoering 100 km./u