Print Friendly, PDF & Email

Het cruiseschip de MS Zaandam van de Holland America Line (HAL) is een bestemming aan het zoeken om aan te meren. Het schip ligt voor de kust van Panama. Op het cruiseschip bevonden zich 1.282 passagiers, onder wie 20 Nederlanders. Tientallen passagiers en bemanningsleden hebben zich gemeld met griepverschijnselen.

Wij werken de klok rond om een bestemming te vinden voor de Zaandam“, vertelt de president Orlando Ashford van de Holland America Line (HAL) in een verklaring.

Op het cruiseschip de MS Zaandam zijn donderdag twee besmettingen met het coronavirus vastgesteld. De HAL meldde vrijdag dat vier passagiers zijn overleden. Het is niet bekend of deze passagiers zijn overleden aan de gevolgen van het COVID-19-virus. Over de nationaliteit van de slachtoffers zijn geen mededelingen gedaan. Zaterdag is een deel van de passagiers zonder symptomen naar een ander cruiseschip, de Rotterdam, overgebracht waar zij in hun hutten moeten blijven. De schepen blijven bij elkaar en kunnen elkaar volgens Ashford ondersteunen om voor de passagiers te zorgen.

Het cruiseschip MS Zaandam was bezig met een cruise langs de kust van Zuid-Amerika en is 7 maart vertrokken vanuit de Argentijnse stad Buenos Aires. De bedoeling was om op 21 maart aan te meren in Chili, maar door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus zaten alle havens waar het schip wilde aanmeren op slot en zou het koers zetten naar de haven van Fort Lauderdale in Florida, maar dat plan staat nu op losse schroeven. Burgemeester Dean Trantalis van Fort Lauderdale zei gisteren dat het aanmeren van de Zaandam bij zijn stad nog geen uitgemaakte zaak is.

De Amerikaanse kustwacht en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid moeten eerst een plan opstellen om onze gemeenschap te beschermen“, schreef hij op Twitter.

Trump gaat met gouverneur Florida praten

(update 1 april 2020 –  NOS) 

De Amerikaanse president Trump gaat in gesprek met gouverneur DeSantis van de staat Florida over het schip Zaandam van cruisemaatschappij Holland America Line. Aan boord van het schip waart het coronavirus rond en zijn inmiddels ook mensen overleden. Het schip is al door meerdere landen geweigerd en zet nu koers naar eindbestemming Fort Lauderdale, maar Florida wil niet dat het schip in die stad afmeert. 

Waar Trump het precies over gaat hebben met DeSantis is onduidelijk. Hij wilde alleen zeggen dat hij “het juiste” ging doen. “Niet alleen voor ons, maar voor de mensheid.”

De baas van Holland America Line vreest ondertussen dat het dodental aan boord van de Zaandam door het coronavirus gaat oplopen als het schip niet mag aanmeren. “Vier mensen zijn er al overleden en ik ben bang dat er meer levens in gevaar zijn”, schrijft Orlando Ashford in een opiniestuk in de lokale krant South Florida Sun Sentinel. “Op 30 maart vertoonden 76 passagiers en 117 bemanningsleden griepachtige verschijnselen. Deze ongelukkigen zitten onvrijwillig gevangen in een politiek spel.”

Volgens gouverneur DeSantis is de zorg in zijn staat, waar bijna 7000 besmettingen zijn geteld, overbelast. “En dan is het niet logisch deze mensen bij ons af te zetten”, zei hij. Aan boord van de Zaandam zitten nog zo’n 1000 mensen. 1400 andere passagiers en bemanningsleden die ogenschijnlijk klachtenvrij waren zijn overgeplaatst naar zusterschip Rotterdam.

Lees ook: Crisis vraagt om aanpassing van de taxi software op centrale

MS Zaandam - Panama