De laatste dagen zijn er steeds meer vragen over de manier waarop de overheid bepaalde sectoren tegemoet wil komen. Wellicht komt daar binnenkort een vraag bovenop wanneer het om ongeoorloofde staatssteun gaat binnen de taxisector.

Hoe leg je immers de beroepsgroep uit dat de ZZP’er met zijn taxi in Den Haag of Utrecht geen staatssteun ontvangt terwijl zijn taxi noodgedwongen stilstaat, en het vervoersbedrijf in het hoge noorden, wat schoolvervoer verzorg, wellicht alle gederfde inkomsten vergoed krijgt van de opdrachtgever die in de meeste gevallen een gemeente of instelling van de overheid is.

Het grootste probleem in de taxisector is dat er nu onderscheid werd gemaakt tussen contractvervoer en de opstapmarkt wat staatssteun betreft. Dat onderscheid was er vroeger nooit voor de registratie van de voertuigen, de introductie van de verplichte boordcomputer en de handhaving op de rij- en rusttijden wetgeving, etc. En toch zijn er in de praktijk grote verschillen die nu meer in de openbaarheid komen tijdens de uitvoering van de steunmaatregelen van de overheid.

(geoorloofde) staatssteun

Het kabinet heeft besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Alles wat het kabinet heeft uitgewerkt moet met spoed worden voorgelegd aan de Europese Commissie voor de beoordeling op (geoorloofde) staatssteun.

EU-lidstaten mogen bedrijven in nood door de coronacrisis tot 800.000 euro aan directe subsidies of belastingvoordelen toekennen zonder dat Brussel dit als staatssteun beschouwt. De tijdelijke kaderregeling van de EU-regels gelden tot eind december, heeft de Europese Commissie besloten.

Ook kunnen de EU-landen straffeloos leningen aan bedrijven subsidiëren en mogen ze staatsgaranties geven op bankleningen aan bedrijven. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat bedrijven voldoende liquiditeit houden om hun betalingsverplichtingen te kunnen nakomen.

Lees ook: Nog geen D66 akkoord om SBI code taxisector op te nemen

Print Friendly, PDF & Email