Vandaag debatteerde de Tweede Kamer met het kabinet over het coronabeleid. Zorgen over het pakket aan maatregelen voor ondernemers zoals taxichauffeurs. Rob Jetten, Fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van D66, heeft geconstateerd dat er wellicht de afgelopen week te snel een beslissing werd genomen. Voor aanpassing van de lijst van sectoren of SBI codes die voor het economisch steunpakket in aanmerking komen werd vooralsnog geen toezegging gedaan aan Farid Azarkan.

Farid Azarkan (DENK) stelde de vraag aan de Minister waarom taxichauffeurs niet kunnen rekenen op overheidssteun. Ondanks het kabinet dit weekend nog extra steunmaatregelen heeft genomen om ondernemers te helpen, blijven de aanspraken die de taxi- en touringcarbedrijven kunnen maken op 4.000 euro ongewijzigd. Het kabinet maakte onlangs de eerste regelingen bekend voor ondernemers die getroffen worden door de coronacrisis. Felle kritiek van VNO-NCW en het branchevereniging KNV. Steun van D66 zou hier welkom zijn.

De kritiek van het Forum voor Democratie was de afgelopen weken niet mals, maar partijleider Baudet staat nu duidelijk achter het kabinet. “Het is nu geen tijd voor eenkennig drammen”. Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FVD) , wil wel dat er meer getest wordt.

antwoorden van de Minister-president Mark Rutte

Reizen in Nederland blijft ontraden. De veiligheidsregio’s gaan zelfs verder in het sluiten van voorzienningen dan de eisen van het kabinet. De communicatie over het mooie weekend wat er aan komt is een zorg. Er wordt extra geattendeerd op thuisblijven. Via influensers heeft het kabinet een bereik van 3.8 miljoen volgers die worden ingezet om jongeren te bereiken.

“We hebben een intelligente ‘lock-down’ in Nederland, dus we rekenen een beetje op het gezond verstand van Nederland – ga alleen naar de winkel en maak er geen uitje van – de kerken blijven dicht en geloofsgemeenschappen doen het echt verstandig – we organiseren het als samenleving met elkaar” , aldus Rutte.

Wel lof voor de persconferentie van afgelopen dinsdag, met name de duidelijkheid was stukken beter dan vorige edities. PVV-voorman Geert Wilders ging meteen in de aanval naar fractievoorzitter Klaas Dijkhoff  om het kabinet in te wrijven dat er de laatste jaren ontzettend werd bezuinigd op de zorg. Hij wil het kabinet niet de coronacrisis verwijten maar heeft wel aandacht voor 1.9 miljard die werd bezuinigd op de zorg.

Lees ook  Karremans introduceert maatregelen voor een eerlijke Rotterdamse taximarkt

De kracht van de boodschap gisteren was een duidelijke boodschap na 6 april. We gaan met elkaar door op een slimme wijze tot en met 28 april.

Lees ook: VNO-NCW en KNV gaat bij kabinet voor taxisector in gesprek

Farid Azarkan
Geert Wilders
Print Friendly, PDF & Email