Print Friendly, PDF & Email

Voucher voor geannuleerde vakantie of geld terug. Veel mensen zitten momenteel met het probleem dat ze een vakantie hebben geboekt voor de afgelopen weken en de aankomende periode, die i.v.m. de coronacrisis helaas niet door kan gaan. Wereldwijd zijn er volgens IATA 9,2 miljard euro aan tickets geannuleerd. De vraag is nu dus hoe dit in ons land het beste opgelost kan worden voor de consument en voor de luchtvaartmaatschappijen.

Veel luchtvaartmaatschappijen willen na overleg met ACM en het ministerie van Economische Zaken gaan werken met de zogenaamde luchtvaartvouchers. Deze voucher voor geannuleerde vakantie ontvang je in plaats van een terugbetaling of een alternatieve vlucht, deze is een jaar geldig. En als dat niet lukt, kun je volgens de nieuwsberichten daarna als nog geld terug vragen. Deze regeling is er om faillissementen te voorkomen als consumenten massaal hun geld terug gaan vragen. De consumentenbond maakt zich nu dus zorgen over deze luchtvaartvouchers omdat veel luchtvaartmaatschappijen momenteel hun vliegtuigen aan de grond hebben en daardoor dus financiële moeilijkheden of faillissementen niet uitgesloten zijn.

“Het kan niet zo zijn dat een consument vrijwillig afstand doet van zijn rechten en vervolgens met lege handen komt te staan. De voucher moet, net als de eerder gepresenteerde tegoedbon van de pakketreisaanbieders, gedekt zijn tegen een faillissement”, zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar.

Volgens Nu.nl wil de Consumentenbond dat de overheid garant staat voor de eerder aangekondigde luchtvaartvouchers in het geval dat luchtvaartmaatschappijen failliet gaan. Dat heeft de bond vorige week woensdag per brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt. Ook heeft de bond bezwaren tegen de termijn waarna mensen de voucher alsnog kunnen omwisselen voor geld, aangezien deze op twaalf maanden staat in plaats van zes maanden zoals bij de aanbieders van pakketreizen.

Lees ook: Taxibedrijven melden zich massaal voor NOW regeling UWV