Print Friendly, PDF & Email

Het lijkt er op dat de app plannen van het kabinet voor marktleiders Apple en Google meteen een nieuw businessplan heeft opgeleverd. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigde op een persconferentie aan dat het kabinet twee mobiele apps wil inzetten die moeten helpen bij het controleren van de verdere verspreiding van het coronavirus.

Apple en Google gaan samenwerken om Covid-19-besmettingen op te sporen. Met hun technologie willen Google en Apple contact tracing optimaliseren. Dat is een techniek waarbij je nagaat met wie iemand die besmet is met het coronavirus allemaal in contact is gekomen. Beide bedrijven gaan samen technologie ontwikkelen om via smartphones de verspreiding van het coronavirus op te sporen. 

In meerdere landen worden apps ingezet om het coronavirus te monitoren. Dit gebeurt zowel op basis van mobiele locatiedata van inwoners als door symptomen van gebruikers te monitoren. Via Bluetooth-signalen zal je telefoon registreren met wie je in contact bent gekomen. Als later iemand van die personen besmet blijkt, krijg je een melding. Het is erg uitzonderlijk dat de twee technologiereuzen de handen in elkaar slaan. Samen besturen de systemen van Google en Apple 99% van alle smartphones in de wereld. 

“Het is nog nooit zo’n belangrijk moment geweest om samen te werken om een van de meest urgente problemen in de wereld op te lossen”, communiceren de bedrijven. 

geen GPS gegevens

Een traceerapp kan privacyvriendelijk ontwikkeld worden, maar details over hoe de apps precies werken en opgebouwd zijn, ontbreken op dit moment nog.  Via Bluetooth-signalen zal je telefoon opslaan met welke andere personen je in contact bent geweest.

Lees ook  Technologie: hoe NMBS techniek inzet om jouw treinreis te verbeteren

Als je daarna positief test op het coronavirus, dan krijgen alle opgeslagen personen daar een melding van. De data wordt gecodeerd opgeslagen. Je kan het systeem vrijwillig in- en uitschakelen. Ook zeggen Apple en Google dat er geen gps-gegevens zullen worden gebruikt.

Gezondheidsexperts zeggen dan weer dat contact tracing heel belangrijk zal blijven wanneer de quarantainemaatregelen versoepelen. Het blijft wel belangrijk naast het virus opsporen ook te blijven testen of mensen effectief besmet zijn.

Lees ook: Pitane Mobility lanceert app bovenop de boordcomputer