Print Friendly, PDF & Email

Luchtvaartmaatschappij KLM zou zonder steun zijn omvallen dus een steunpakket van de Nederlandse overheid was noodzakelijk als gevolg van het coronavirus. Dat heeft minister Hoekstra van Financiën bekendgemaakt op een persconferentie. De steun zal bestaan uit garantstellingen en leningen.

we moeten onze blauwe trots redden

Minister Hoekstra van Financiën en minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur kwamen met nieuws over steun aan de luchtvaartcombinatie KLM-Air France  vrijdagavond tijdens een extra ingelaste persconferentie. De inkomsten bij KLM zijn weggevallen terwijl de kosten torenhoog blijven doorlopen. Het kabinet is van mening tussen de twee en vier miljard steun aan KLM te moeten geven maar exacte bedragen zijn nog niet helemaal gespecificeerd.

De steun is van belang voor het voortbestaan van KLM en om een domino effect te voorkomen bij het omvallen van KLM voor Schiphol, laders- en lossers en distributie centra. Air France ontvangt vanuit de Franse staat zeven miljard steun. Hoekstra liet doorschemeren dat Air-France de steun harder nodig heeft dan KLM.

grote parkeerplaats van vliegtuigen

Schiphol heeft momenteel nog 5 procent van de reizigers en geheel Schiphol is veranderd in een grote parkeerplaats van vliegtuigen. Het bedrijf kan nog enkele weken verder maar KLM kan het verder niet redden zonder extra steunmaatregelen. Op de vraag waarom KLM gered gaat worden terwijl veel andere bedrijven eveneens in nood zijn of omvallen was Minister Hoekstra kort en gaf aan dat KLM een vitaal bedrijf is voor de Nederlandse economie.

Het kabinet kan nog geen exacte cijfers geven want is nog met de banken in gesprek. De Fransen daarentegen hebben reeds het volledige pakket gepresenteerd terwijl Nederland het nog geeft over ongeveer bedragen. Hoekstra kon en wilde hierover momenteel geen verdere details geven. De Tweede Kamer werd hierover vanavond geïnformeerd in een open brief maar eerder vertrouwelijk op de hoogte gesteld.

“We kunnen het ons niet veroorloven zo’n essentiële schakel in onze infrastructuur kwijt te raken.”, aldus minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur.

In totaal komt de steun aan Air France – KLM uit op een slordige 10 miljard euro. Volgens Van Nieuwenhuizen zorgen KLM en Schiphol samen voor minstens 114.000 banen. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de steun. Zo mag KLM geen bonussen, winstdelingen of dividend uitkeren. Ook moet het bedrijf werken aan duurzaamheid en het beperken van overlast.

Lees ook  Turbulentie: rode cijfers voor Lufthansa, Air France-KLM en Brussels Airlines

reactie van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Natuur & Milieu, Milieudefensie en Greenpeace op de berichtgeving over de steun aan KLM

“KLM doet een flink beroep op steun van onze overheid. Dat terwijl de luchtvaartmaatschappij geen belasting betaalt over kerosine en ook geen BTW betaalt over vliegtickets. De luchtvaartsector valt ook buiten al het klimaatbeleid.

Nu de overheid KLM en haar werknemers wil helpen in deze onzekere periode, is het tijd om concrete afspraken te maken met het luchtvaartbedrijf. Goed dat de overheid dwingt dat KLM voor minder lawaai en luchtvervuiling gaat zorgen en haar CO2-uitstoot omlaag moet brengen.

De luchtvaartmaatschappij kan hierna niet terugkeren naar het oude en zal een nieuw pad in moeten slaan met minder vluchten. Het kan niet bij mooie woorden blijven, er moeten harde doelen aan worden verbonden. Zo voorkomen we dat de luchtvaartsector en onze maatschappij van de ene crisis in de andere crisis rolt.”

Lees ook: KLM Package Deal klanten bezorgt door stilzwijgen Airtrade

Minister Hoekstra
KLM
KLM vloot te Schiphol