Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

De lockdown in België wordt vanaf 4 mei versoepeld en iedereen krijgt een mondmasker van de overheid. Dat is de eerste maatregel in de  exitstrategie van de Belgen. Bedrijven gaan aan de slag vanaf 4 mei, winkels kunnen vanaf 11 mei weer open gaan en de scholen gaan vanaf 18 mei weer gedeeltelijk open. In het openbaar vervoer en op andere plaatsen waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden, worden mondkapjes verplicht. Het samenscholingsverbod blijft van kracht.

exitstrategie in 3 fases.

De overheid streeft ernaar om iedere Belg minstens één stoffen masker te geven en twee filters om in een masker van stof te stoppen. Chirurgische maskers en FFP2-maskers blijven voorbehouden voor medisch personeel. Mensen moeten nog altijd zoveel mogelijk thuis blijven en alleen essentiële verplaatsingen blijven toegestaan. 

Bedrijven werkzaam in niet-essentiële sectoren mogen vanaf maandag 4 mei opstarten, zij het onder strikte voorwaarden. Thuiswerken blijft de norm en rechtstreekse contacten met klanten zijn niet toegestaan. Er wordt alleen business-to-business gewerkt.

Vanaf maandag 11 mei mogen alle winkels weer de deuren openen zonder uitzondering van sector of grootte. Hieraan worden wel strikte voorwaarden verbonden, om de drukte in de winkels te beperken.

De scholen gaan vanaf maandag 18 mei gedeeltelijk open. In de basis- en middelbare scholen, telkens voor maximum drie leerjaren en in kleinere groepen, met maximaal 10 leerlingen per klas. Onderdeel van de exitstrategie is dat er opvang wordt voorzien voor ouders die gaan werken en geen opvang hebben. In de kleuterscholen blijven de lessen geschorst, minstens tot eind mei. 

horeca en reizen blijft voorlopig niet mogelijk

Wanneer de derde fase zal ingaan, ligt nog niet vast. De Nationale Veiligheidsraad beslist over een graduele afbouw van alle maatregelen. Het zal ten vroegste vanaf 8 juni zijn. Wat er in deze fase zal gebeuren, zal afhankelijk zijn van de evolutie van de corona-epidemie in België. Binnen deze fase van de exitstrategie is sprake van het openen van de horeca en de mogelijkheid om deel te nemen aan meerdaagse reizen. Maar zoals eerder beslist werd, mogen massa-evenementen zoals festivals niet doorgaan tot en met 31 augustus.

Lees ook: België blijft in zijn kot, geen evenementen tot eind augustus

mondkapjes verplicht
ook beschikbaar voor iOS