Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Maandag 27 april vieren we met z’n allen Koningsdag, Woningsdag, Balkoningsdag of hoe je het ook wilt noemen. Toch is één ding zeker, de Koning viert zijn verjaardag. Vanwege de coronacrisis wordt iedereen geacht zo veel mogelijk thuis te blijven. Maar dat hoeft niets af te doen aan de feestelijkheid van Koningsdag want door het hele land worden activiteiten georganiseerd waarmee feestgangers zowel online of op anderhalve meter afstand zich niet hoeven te vervelen. 

klokkenspel, concertgebouw

Ook de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging (KNKV) en de Oranjebond hebben de afspraak gemaakt om samen te werken bij de invulling van Koningsdag Thuis 2020. De stadsbeiaardiers gaan ‘Spelen voor de Koning’. Koningsdag is immers een prachtige gelegenheid om het carillon te laten horen.

Op Koningsdag kan ook iedereen die dat wil het Wilhelmus meezingen of meespelen met het Koninklijk Concertgebouworkest. Het orkest hoopt zo deze nationale feestdag te starten met een groots en positief gebaar van saamhorigheid in deze moeilijke periode. Het Concertgebouworkest roept iedereen die dan kan op om op maandag 27 april om klokslag 10.00 samen het Wilhelmus ten gehore te brengen, De musici van het orkest hopen dat zo veel mogelijk mensen meedoen door het volkslied vanaf het balkon, uit het raam of in de tuin mee te zingen of te spelen.

 

Download bladmuziek

Uiteraard is er ook het officiële (nationale) programma van de Oranjebond. Dat begint ’s ochtends met klokgelui als teken van verbinding, verdriet en vreugde. Rond de klok van 10 uur houdt koning Willem-Alexander, die zijn verjaardag thuis viert in plaats van zoals gepland in Maastricht, een korte toespraak.

brief voor de koning

De Oranjebond heeft kinderen tot 12 jaar opgeroepen om een brief te schrijven of tekening te maken voor koning Willem-Alexander, om hem te feliciteren en te vertellen wat de coronacrisis met hen doet. Vandaag werd bekend dat ruim 1500 kinderen dat hebben gedaan. De Oranjebond bundelt alle inzendingen in een e-boek dat op Koningsdag om 13.00 uur aan de koning wordt aangeboden.

Lees ook: Lintjesregen en Koningsdag worden dit jaar Woningsdag

Oranje tompoes