Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Nederland gaat van het slot, maar daardoor zal ook de druk op het openbaar vervoer flink toenemen. Pedro Peters van OV-Nederland is ervan overtuigd dat het dit aankan. Hij wil dan ook nog niet nadenken over maatregelen als het weigeren van ouderen. Vanaf 1 juni gaat het ov weer rijden volgens de normale dienstregeling, maar wel op 40 procent van de capaciteit en met een verplicht mondkapje voor de reiziger.

eerst op vrijwillige basis proberen

De laatste weken benadrukken steeds meer vervoersdeskundigen dat striktere middelen nodig zijn om drukte op stations en in treinen te voorkomen. Daarbij kan worden gedacht aan een app op de mobiele telefoon die bepaalt wie wel en wie niet de trein of bus in mag op bepaalde tijdstippen. Voorzitter Pedro Peters van OV-Nederland, de koepel van vervoersbedrijven, ziet voorlopig geen heil in maatregelen die mensen selecteren die vervoerd mogen worden.

“De bedoeling is dat we die niet nodig hebben. Het is echt onze intentie om te voorkomen dat we gaan bepalen, wie wel en wie niet.” Van de suggestie om oudere passagiers te weren uit de spits moet hij dan ook voorlopig niks hebben. “Dat is echt het laatste wat we zouden willen en past ook niet bij Nederland. Laten we het eerst op vrijwillige basis proberen.”

zandvoort

Dit weekend moest de NS nog reizigers oproepen om niet de trein naar Zandvoort te pakken, omdat treinen richting de badplaats overvol dreigde te raken.

Toch is een situatie als in Zandvoort volgens Peters echt een incident. Hij maakt zich geen zorgen over de toenemende drukte in het openbaar vervoer. “Tot nu toe gaat het echt goed. Het aantal reizigers is met 90 procent teruggegaan de afgelopen weken. Dat is geheel vrijwillig gebeurd. Nu moeten we stap voor stap de boel weer opstarten.”

Lees ook  Treinschatten: NS zet vol in op duurzaamheid met pop-up upcycle shop

handhaven zoals altijd

Vervoersbedrijven zullen hun eigen BOA’s inzetten om erop toe te zien dat reizigers zich aan maatregelen, zoals het dragen van een mondkapje en het houden van voldoende afstand, zullen houden. Waar nodig zullen er boetes worden uitgedeeld.

“We gaan op dezelfde manier handhaven als we dat altijd al deden”, vertelt Peters. “Er komen nu alleen twee dingen bij. Maar we waarschuwen en zullen pas in laatste instantie overgaan tot het opleggen van boetes, als iemand echt niet meewerkt.”

Lees ook: Grensovergang met België blijft tot en met 8 juni dicht