Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Het is de dag van de waarheid voor Brussels Airlines, de onrendabele erfgenaam van Sabena. Brussels Airlines gaat, net als vele andere maatschappijen, door zwaar weer sinds haar vliegtuigen sinds half maart aan de grond staan. Brussels Airlines is in onderhandeling over een pakket aan steunmaatregelen en hoopt zo 290 miljoen euro van de Belgische staat als financiële steun te verkrijgen.

De maatschappij kan naar eigen zeggen verder op eigen benen tot half of eind mei maar dan moet er een oplossing zijn. Brussels Airlines boekte de voorbije tien jaar een nettoverlies van 236 miljoen euro en zat al voor corona in slechte papieren, nagenoeg elk jaar weer afsluitend met rode cijfers. Volgens VRT heeft de maatschappij aan de sociale partners aangekondigd 1.000 jobs te willen schrappen. Daarnaast wil de maatschappij het 10 vliegtuigen minder doen en worden nog 22 bestemmingen geschrapt.

danke schön

De Duitsers staan nu voor in de rij om Belgische staatssteun te vragen maar zonder voorwaarden inzake werkgelegenheid, inspraak of wat dan ook. CEO Carsten Spohr wil namelijk geen ‘overheid als babysit’, alleen geld.

De vakbonden beseffen dat jobverlies onvermijdelijk is, maar willen dat wel zoveel mogelijk beperken. De voorganger Sabena was een verlieslatende maatschappij, eigendom van de Belgische staat, die nog een paar decennia teerde op een vervlogen koloniaal verleden. Het bedrijf ging failliet in 2001.

Lees ook: KLM verplicht mondkapjes ongeacht de richtlijnen RIVM