[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Ongeacht de richtlijnen van het RIVM die voor de Nederlandse regering de basis vormen van alle genomen beslissingen, gaat KLM het gebruik van mondkapjes verplicht stellen voor haar passagiers. Het bedrijf gaat hierin afwijken van de adviezen van het RIVM en het gebruik van mondkapjes aan boord verplicht stellen per 11 mei. 

KLM wil geen discussie voeren over de effectiviteit of risico’s van de maatregelen. Wie onvoldoende beschermd is, krijgt een mondkapje van KLM. Als die voorraad op is, wordt een reiziger geweigerd op de vlucht want passagiers moeten wel voor hun eigen gezichtsbescherming zorgen. De luchtvaartmaatschappij is begonnen met het verder opvoeren van het aantal bestemmingen waarop wordt gevlogen en verwacht in de loop van de maand mei ongeveer 15% van de vluchten te kunnen uitvoeren. 

grote parkeerplaats van vliegtuigen

Schiphol heeft momenteel nog 5 procent van de reizigers en geheel Schiphol is veranderd in een grote parkeerplaats van vliegtuigen. Het bedrijf kan nog enkele weken verder maar KLM kan het verder niet redden zonder extra steunmaatregelen. Op de vraag waarom KLM gered gaat worden terwijl veel andere bedrijven eveneens in nood zijn of omvallen was Minister Hoekstra kort en gaf aan dat KLM een vitaal bedrijf is voor de Nederlandse economie.

Luchtvaartmaatschappij KLM zou zonder steun zijn omvallen dus een steunpakket van de Nederlandse overheid was noodzakelijk als gevolg van het coronavirus. Dat heeft minister Hoekstra van Financiën bekendgemaakt op een persconferentie. De steun zal bestaan uit garantstellingen en leningen.

we moeten onze blauwe trots redden

Lees ook  Cijfers KLM tonen aan dat mensen willen blijven reizen

Minister Hoekstra van Financiën en minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur kwamen met nieuws over steun aan de luchtvaartcombinatie KLM-Air France  vrijdagavond tijdens een extra ingelaste persconferentie. De inkomsten bij KLM zijn weggevallen terwijl de kosten torenhoog blijven doorlopen. Het kabinet is van mening tussen de twee en vier miljard steun aan KLM te moeten geven maar exacte bedragen zijn nog niet helemaal gespecificeerd.

De steun is van belang voor het voortbestaan van KLM en om een domino effect te voorkomen bij het omvallen van KLM voor Schiphol, laders- en lossers en distributie centra. Air France ontvangt vanuit de Franse staat zeven miljard steun. Hoekstra liet doorschemeren dat Air-France de steun harder nodig heeft dan KLM.

Lees ook: Overheidssteun voor combinatie KLM – Air France

KLM
KLM vloot te Schiphol
Visueel plannen
Print Friendly, PDF & Email