[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Onder druk van de Europese politiek gaat KLM haar klanten vanaf nu toch de optie geven om hun geld terug te vragen als hun vlucht is geannuleerd. De luchtvaartmaatschappij past het voucherbeleid aan na felle kritiek en een ommezwaai van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

enkel voor de toekomst

Volgens Europese consumentenregels is het het recht van klanten om desgewenst geld terug te krijgen. Toch betekent de ommezwaai dat de luchtvaartmaatschappij dit niet met terugwerkende kracht wil uitvoeren. De maatschappij beroept zich op het feit dat de klant eerder de keuze heeft gemaakt voor een voucher en dus nu het recht verloor om geld terug te vragen. KLM vergeet daarbij dat reizigers geen keuze hebben gekregen en door het Ministerie eerder ‘dwingend’ werden geadviseerd het toenmalige voucherbeleid te accepteren.

Ook klanten van wie de vlucht al is geannuleerd, maar die nog geen voucher hebben aangevraagd of ontvangen, zullen nog onder het oude regime vallen, laat een woordvoerder weten. Dat betekent dus dat zij niet hun geld terug kunnen vragen. De Nederlandse overheid stond, in strijd met EU-wetgeving, wel toe dat vliegmaatschappijen de klanten géén keuze gaven.

KLM laat weten dat, gezien de omvang van de crisis en de hoeveelheid annuleringen, er sprake is van een langere verwerkingstijd. Het luchtvaartbedrijf belooft snel met een plan te komen om alle vouchers aantrekkelijker te maken, in de vorm van extra waarde.

overheid staat niet garant

Zoals bekend hoopt de overheid dat de consument de vouchers die maatschappijen uitgeven in de luchtvaart accepteren. Diezelfde Nederlandse overheid staat niet garant voor de vouchers die luchtvaartmaatschappijen consumenten bieden voor een geannuleerde vlucht. Dat betekent dat zij gedurende langere tijd het risico lopen dat de betreffende luchtvaartmaatschappij alsnog failliet gaat en daarmee de voucher zijn waarde verliest.

Lees ook  Luchtvaartsector verdient meer nuance, al blijft het vliegen tussen twee vuren

Lees ook: KLM komt met tegoedbon voor restitutie van pakketreizen

KLM voucher
Print Friendly, PDF & Email