Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Gisteren maakte de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing bekend dat er door de gevolgen van de coronacrisis meer dan zesduizend personeelsleden hun baan zullen verliezen. Vooralsnog treft het ontslag alleen personeel in de Verenigde Staten. Het is nog niet bekend wat er met het personeel buiten de Verenigde Staten gaat gebeuren. Dit massaontslag moet de kosten verlagen in het bedrijf. Vliegtuigfabrikant Boeing heeft wereldwijd ongeveer 161.000 personeelsleden, de meeste daarvan werken in de Verenigde Staten. 5500 personeelsleden werken in Europa.

“Na de aankondiging van vermindering van kracht die we vorige maand hebben gedaan, hebben we ons vrijwillige ontslagprogramma (VLO) afgerond”, zei CEO Dave Calhoun in een verklaring aan het personeel. “En nu zijn we op het ongelukkige moment gekomen dat we moeten beginnen met onvrijwillige ontslagen (ILO). “We laten de eerste 6.770 van onze Amerikaanse teamleden deze week weten dat ze er last van zullen hebben”.

Door de coronacrisis staat het vliegverkeer nagenoeg over heel de wereld stil. Heel veel luchtvaartmaatschappijen verkeren in financiële problemen. De vraag naar nieuwe vliegtuigen is naar het dieptepunt gedaald en luchtvaartmaatschappijen proberen geplande orders uit te stellen. Vliegtuigfabrikant Boeing verwacht dat luchtvaartmaatschappijen de aankomende jaren ook minder vliegtuigen nodig hebben door de coronacrisis. Eerder al heeft Boeing een vrijwillige vertrekregeling voor 5.520 personeelsleden getroffen. Bij elkaar komt dit op een massaontslag van meer dan 13.000 personeelsleden.

“Onze branche zal terugkomen, maar het zal enkele jaren duren om terug te keren naar wat het twee maanden geleden was. De beste manier om er doorheen te gaan is dat we allemaal trouw blijven aan waar Boeing traditioneel voor stond: waarden, integriteit, kwaliteit, betrouwbaarheid, knowhow, veerkracht en toewijding aan de behoeften van onze klanten. Laten we samenwerken om ervoor te zorgen dat we die dingen zijn. Voor onze toekomst. Voor elkaar. Voor iedereen die op ons rekent”, zei CEO Dave Calhoun in een verklaring aan het personeel.

Lees ook: Kabinet geeft nog geen garanties voor verre vakantie