Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Om het toerisme in eigen land een duwtje in de rug te geven, krijgt elke inwoner een rail pass van de NMBS met 10 ritten. Die rail pass zal geldig zijn van 1 juli tot en met 31 december. De superkern, bestaande uit de tien partijen die de regering-Wilmès volmachten hebben gegeven en de top van de federale regering, willen een positieve dynamiek creëren.

steunmaatregelen van de overheid

Het NMBS supplement dat je normaal gezien betaalt om je fiets mee op de trein te nemen vervalt tijdelijk. Om het toerisme in eigen land een duwtje in de rug te geven, krijgt elke inwoner een rail pass van de NMBS met 10 ritten. Maar op die maatregel kwam veel kritiek. Zo was de NMBS zelf er niet van op de hoogte en waren er vragen over veiligheid en betaalbaarheid. Nu is beslist dat mensen die kaart zelf zullen moeten aanvragen. Dat zou de kostprijs van de maatregel drukken.

Verder zijn er ook specifieke steunmaatregelen genomen voor sectoren in moeilijkheden, waaronder de horeca, om de sociaal-economische gevolgen van een geleidelijke hervatting van de activiteiten te verzachten. Om de financiële situatie van de horecazaken te verbeteren, wordt de btw op alle diensten, met uitzondering van alcoholische dranken, tot 31 december 2020 verlaagd tot 6 procent.

geen prijsverlaging maar meer marge

Van de verlaging van de BTW zal de klant weinig merken. Horeca Vlaanderen reageert erg tevreden op de steunmaatregelen. De btw-verlaging en de consumptiecheque zijn belangrijke hefbomen om de marges van de horeca-ondernemers op te krikken en meer Belgen op restaurant en café te lokken.

Lees ook  Dinant verkennen: optimaal reizen door het hart van de Maasvallei

Voor de horeca betekenen de maatregelen een “enorm belangrijk signaal”, aldus Matthias De Caluwe, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. 

“Het gaat om belangrijke hefbomen. Op elke biefstuk die de mensen eten, en elke koffie die ze drinken, is er door de btw-verlaging nu meer marge voor de ondernemer.” Het is voor alle duidelijkheid niet de bedoeling om de prijzen te verlagen. “Er komt meer marge op dezelfde verkoopprijs”, laat hij optekenen in dagblad het Laatste Nieuws.

Lees ook: Belgen mogen de grens over om familieleden te bezoeken

NMBS
Minister Sophie Wilmès