[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Nu door de versoepeling van de coronamaatregelen de passagiersluchtvaart weer langzaam aan het opstarten is zijn er diverse discussies gaande over hoe dit kan en of dit wel verantwoord is. Bioscoopzalen, theaterzalen en restaurants mogen op dit moment maximaal 30 personen ontvangen. Veel mensen vinden dit raar, en vragen zich af wat het verschil is met een vliegtuig waar minstens 130 personen in kunnen. In een vliegtuig kun je sowieso geen anderhalve meter afstand van elkaar houden.

Hoewel de veiligheid “nooit honderd procent zal zijn”, vindt hoofd infectieziektebestrijding Jaap van Dissel niet dat de anderhalvemeterregel per definitie in de luchtvaart ook moet gelden. Het is volgens hem aan de sector zelf om met passende maatregelen te komen.

RIVM-experts hebben tegen de NOS gezegd dat de kans op coronabesmettingen in het vliegtuig erg klein is. RIVM-hoofd infectieziektebestrijding Jaap van Dissel is niet bang voor besmetting op grote schaal in vliegtuigen. Er is volgens hem is er nog nooit een grote besmetting geweest met een virus in een vliegtuig in het verleden. Hoogleraar Andreas Voss denkt hier toch echt anders over. Hij zegt tegen de media dat hij niet kan geloven dat de hoestdruppels of niesdruppels niet bij de buurman terecht kunnen komen door de sterke luchtstroom in een vliegtuig. Hij ziet liever een lege stoel tussen 2 personen in.

Een vliegtuig heeft volgens luchtvaartdeskundige Joris Melkert speciale HEPA-filters aan boord en een andere luchtventilatie dan bijvoorbeeld, theaterzalen, bioscopen en kantoorgebouwen. Deze filters zorgen ervoor dat 99 procent van de organische stoffen en deeltjes uit de lucht gefilterd worden. Ook is de luchtcirculatie in een vliegtuig heel goed. De passagiers moeten zich volgens Melkert wel aan de Coronaregels houden, heb je klachten, dan absoluut niet vliegen. En houd anderhalve meter afstand van elkaar op het vliegveld. Ook hebben de luchtvaartmaatschappijen zelf diverse maatregelen getroffen. Het verschilt per maatschappij, maar veel luchtvaartmaatschappijen hanteren onder andere de volgende coronaregels: mondkapjes dragen tijdens de vlucht, online inchecken, geen service tijdens de vluchten, incidenteel temperatuurcheck etc. Wat dus de waarheid is over besmettingskansen in het vliegtuig zal de toekomst uitwijzen.

“We kennen een aantal situaties waarbij mensen met infectieziektes hebben gereisd, de Mexicaanse griep, gevorderde stadia van ebola, open tuberculose. Een van de dingen die je daaruit leert is dat als iemand met een besmettelijke ziekte aan boord is geweest zonder dat men het door heeft, dat het contactonderzoek beperkt kan blijven tot de personen die rond die persoon in het vliegtuig hebben gezeten.”

Lees ook: Beschikbaarheidsvergoeding OV dekt 93% van de kosten

Lees ook  Controle afvalwater Hainan Airlines in Zaventem
Eindhoven Airport
Print Friendly, PDF & Email