PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Veel grote containerschepen varen leeg de wereld rond


Veel containerschepen varen leeg de wereld rond. Doorvaren is goedkoper dan stilliggen. Dat is het antwoord van de grootste rederijen op het wegvallen van de vraag naar goederen van de afgelopen maanden. ‘Het is als een buslijn. Ongeacht het aantal passagiers rijdt die bus de vaste route. Zo is het ook met de grootste containerschepen’, zegt Johan Geeroms, Risk Director van Euler Hermes Nederland.

‘Een absurd idee; containerschepen zo groot als flatgebouwen, die de wereld rondvaren met een lading lucht. Dat het gebeurt heeft te maken met calculatie. Hoe is de corona-strop zo klein mogelijk te maken? Door vanuit Europa met lege containers naar Azië te varen, kun je ze aan die kant weer vol laden. China is de fabriek van de wereld. Daar komt de goederenstroom weer aardig op gang.’

Half miljoen euro
Volgens Geeroms kiezen de rederijen de goedkoopste routes. ‘Het kost gauw een half miljoen euro om met een groot containerschip via het Suezkanaal te varen. Dat kan goedkoper door helemaal om Afrika heen te varen. Dat gebeurt dus nu. Dat duurt veel langer, maar de tijdsfactor weegt momenteel veel minder zwaar. Klanten hebben minder haast. Niemand zit te wachten op een overvol magazijn. Tel daarbij op dat de olieprijs extreem laag staat’.

Door de coronacrisis is de wereldwijde goederenstroom ontwricht geraakt. ‘Volle containers bleven in Chinese fabrieken of havens staan waardoor er een tekort is ontstaan aan lege containers. Vandaar dat containerschepen compleet leeg die kant uitgaan. Er zijn altijd wel lege containers aan boord, maar de situatie van nu slaat alles. Ik weet dat er uit de haven van Antwerpen dit voorjaar 30 procent meer lege containers vertrokken’.

50.000 containers
De wereldwijde containervaart is nagenoeg volledig in handen van een paar grote partijen. Er heeft enorme schaalvergroting plaatsgevonden. ‘Er zijn nu schepen die 25.000 containers vervoeren. Technisch schijnt het mogelijk te zijn om schepen te bouwen voor 50.000 containers. Dat gaat dan ook gebeuren. Tegelijkertijd is de prijs voor het verschepen drastisch gedaald de afgelopen jaren. Er vindt nu een stabilisatie plaats zo rond 750 tot 1000 euro per container. Alles draait om efficiency. Capaciteitsmanagement gaat extreem ver. En blijkbaar is het goedkoper om door te varen met lege containers dan een schip aan de kant te leggen’, aldus Johan Geeroms van Euler Hermes Nederland.

Volgens Geeroms is het maar de vraag of de containervaart in de toekomst op deze voet verder kan. ‘Steeds meer mensen zetten vraagtekens bij de huidige globalisering. Mensen zien de gevaren in van een eenzijdige afhankelijkheid van productie in slechts één land. Dichter bij huis inkopen lijkt het alternatief, maar het is ook duurder. De OESO waarschuwt hier ook voor: aan het terugdraaien van de mondiale ‘waardeketens’ hangt een flink prijskaartje. Zo lang we daar niet uit zijn, blijven er op de wereldzeeën lege containerschepen rondvaren’.

Lees ook: Oproep VNG en Rijk voor continuïteit doelgroepenvervoer

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Je kunt ons ook bereiken via WhatsApp.
Stuur je bericht naar: +316-14792746
WhatsApp
Johan Geeroms
Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
Leverancier van deelvervoer geeft mening in publicatie

Tarik Fawzi geeft vanuit zijn deelvervoer expertise zijn visie op mobiliteit in het pas verschenen (lees verder)

Geplaagd Booking.com doet niet mee aan NOW 2.0 ronde

Het geplaagde Booking.com heeft bekend gemaakt niet mee te doen aan een tweede ronde overheidssteun (lees verder)

Een veiliger Uber, maak kennis met de 30 jarige Rebecca Payne

De 30-jarige Rebecca Payne is senior product manager bij Uber en doet er alles aan (lees verder)

De poorten van de Efteling in Kaatsheuvel mogen weer open

De Efteling streeft ernaar om op woensdag 20 mei 2020 haar deuren weer te openen (lees verder)

0 reacties op “Veel grote containerschepen varen leeg de wereld rond

Geef een reactie