Vanaf begin deze week wordt er met een nieuwe ANWB-traumahelikopter gevlogen vanaf de vliegbasis Volkel. De nieuwe traumaheli is van het type H-135P3H. Deze staat geregistreerd als PH-UMC en wordt aangegeven als Lifeliner 3. De traumahelikopter heeft een nieuw, robuuster brancard-systeem. Dat kan meer gewicht hebben. De heli vervoert een mobiel medisch team (MMT) bestaande uit een trauma-arts, verpleegkundige en piloot naar de plaats van een incident. Het team werkt onder regie van het Radboud UMC in Nijmegen. ANWB Medical Air Assistance (MAA) verzorgt de aanschaf van deze nieuwe traumaheli, die de oude vervangt.

De ANWB Medical Air Assistance (MAA) is met meer dan 8.000 vluchten per jaar de organisatie van helikopters voor medische doeleinden van Nederland. Ze hebben 46 medewerkers in dienst. De Medical Air Assistance vliegt voor vier traumacentra traumacentra (Amsterdam UMC locatie VUMC, Erasmus Medisch Centrum, Radboud Universitair Medisch Centrum, Universitair Medisch Centrum Groningen), de Regionale Ambulance voorziening Fryslân, voor (semi)overheden en voor evenementenorganisaties. Dit zeven dagen per week en 24 uur per dag. De medewerkers zijn goed opgeleid, betrokken en geïnspireerd. De traumahelikopter wordt ook wel Lifeliner genoemd.

‘Ja, je komt een hoop ellende tegen. Gelukkig zijn de teams tijdens een dienst een piloot, verpleegkundige en arts hecht. Elke inzet wordt met het team goed nabesproken, hoe heeft iedereen het ervaren? Het is goed om daar met elkaar over te praten, zodat je de ellende niet allemaal mee naar huis neemt. Genieten doen ze met z’n allen dan weer extra bij een goede afloop. Op die momenten wordt George nog nét iets blijer van zijn werk en de brede glimlach op z’n gezicht nog net iets breder: Natuurlijk loopt het niet altijd goed af, maar als je iemand met spoed naar het ziekenhuis hebt gevlogen en diegene komt zes weken later langs om je te bedanken en die traumahelikopter nog eens te bekijken dat geeft een verschrikkelijk goed gevoel’, aldus George Stallen traumahelikopter-piloot bij MAA.

Lees ook: Private lease is voor velen van ons de perfecte uitkomst

Pitane Apps New Generation
Print Friendly, PDF & Email