Per 1 juli geldt de coronamaatregel dat iedereen vanaf 13 jaar verplicht een mondkapje of mondmasker moet dragen in het openbaar vervoer. Er komen steeds meer klachten binnen bij meldpunt corona en OV (Reizigersvereniging ROVER) van reizigers over het mondkapje. Er komen klachten binnen van reizigers die klachten hebben over het verplicht dragen van een mondkapje of mondmasker. Dit is 73,7 procent van de klachten. Deze reizigers vinden het mondkapje vreselijk oncomfortabel en worden er benauwd van en vinden dat het dragen van het mondkapje leidt tot medische klachten.

Ook komen er klachten van reizigers binnen over dat er beter gehandhaafd moet worden op het dragen van mondkapjes of het op de juiste manier dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer. Dit is 26,3 procent van de klachten. Reizigers constateren dat verschillende medereizigers zich niet meer aan de mondkapjesplicht houden. Dit veroorzaakt ergernis bij reizigers die wel een mondkapje dragen tijdens hun reis. Deze reizigers voelen zich niet veilig hierdoor en maken zich zorgen over hun eigen gezondheid of over de gezondheid van hun familie. Vereniging reizigers openbaar vervoer (ROVER) pleit voor het dragen van de mondkapjes en mondmaskers en benadrukt dat zolang de mondkapjes plicht in Nederland geldt dat reizigers zich hier ook echt aan moeten houden.

Begin deze week plaatste OV-NL een handreiking op hun website over de handhaving van de coronamaatregelen in het openbaar vervoer door Boa’s. Dit om reizen in deze tijden van corona zo veilig mogelijk voor de reizigers en medewerkers te laten verlopen. In deze handreiking staan allerlei afspraken tussen politie en de vervoerders. Dit zijn onder andere afspraken over bijvoorbeeld welke handelingen boa’s zelf verrichten en afspraken over wanneer de politie moet komen helpen. Deze afspraken benadrukken dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is om een veilige en goede hanteerbaarheid van de noodverordening COVID-19 te realiseren.

Lees ook: Onderzoek naleving handelswijze luchtvaartmaatschappijen

Print Friendly, PDF & Email