Wat aanvankelijk naar verwachting moest leiden tot hogere ticketprijzen pakt anders uit. Hoewel werd gedacht dat de ticketprijzen na de corona lock-down stukken hoger zouden worden blijkt het tegendeel waarheid te worden. Door overcapaciteit in de luchtvaartsector zijn de ticketprijzen enorm gedaald. Vliegmaatschappijen hebben tijdens de coronacrisis moeite hun toestellen vol te krijgen en daardoor zijn de prijzen van tickets veel te laag. 

Door alle maatregelen zou men verwachten dat de ticketprijzen duurder zouden worden maar dat bleef uit. Voorlopig probeert iedereen nog een beetje te vliegen maar binnenkort kunnen we toch de faillisementen verwachten van de verschillende kleinere luchtvaartmaatschappijen. In het zwartste scenario is het nog jaren zeer slecht gesteld in de luchtvaartsector.

vouchers omruilen voor geld

Zonder vaccin wordt het de komende jaren moeilijk voor de luchtvaartsector. De afgelopen weken zagen we de kwetsbaarheid waarin we ons nog steeds bevinden. Wie met code geel naar een vakantieland vertrok kon zo maar met code oranje thuis komen. Dat geeft weinig of geen vertrouwen aan de consumenten.

Reizigers die beschikken over een voucher voor een pakketreis zien het ook niet echt zitten om een nieuwe pakketreis te boeken om het voucher te gebruiken. De meest aangewezen weg is dat het voucher verzilveren en laten terugbetalen. Airtrade Holland B.V., die de pakketreizen voor KLM afhandelt, begrijpt dat reizigers de voucher omzetten naar een restitutie in de vorm van een geldbedrag. Bij navragen geven zij aan dat KLM vanaf september overgaat tot het betalen en afhandelen van de geldverzoeken. Dat zal gebeuren op basis van de boekingsdatum van de gemiste reis. De eersten die niet konden vertrekken worden ook als eerste gecompenseerd.

“Door de vele aanvragen, duurt de beantwoording langer dan wenselijk is. Uiterlijk eind september zult u uw uitbetaling ontvangen, mogelijk al eerder”, aldus een reactie van het bedrijf afgelopen maandag.

Gezien het om enorme bedragen gaat die in vouchers werden omgezet door de coronacrisis, is het voor de sector een goede zaak dat reizigers alsnog een pakketreis boeken en de voucher gebruiken voor een vakantie in een van de landen waar reizen toegestaan is door het kabinet.

Lees ook: ANVR blij met uitbreiding SGR garantie voor reisvouchers

 

KLM
KLM vloot te Schiphol
Schiphol aankomende reizigers
Print Friendly, PDF & Email