Lufthansa heeft een korte termijn overeenkomst gesloten met de pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) voor eerste maatregelen om de coronavirus crisis te beheersen. De maatregelen zijn van toepassing op de piloten van Lufthansa, Lufthansa Cargo, Lufthansa Aviation Training en enkele van de Germanwings-piloten. 

Kostenbesparingen tot eind 2020 

In de overeenkomst zijn kostenbesparende maatregelen opgenomen die tot het einde van het jaar gelden. Onder meer de aanvullende vergoedingen voor werktijdverkorting en werkgeversbijdragen aan de pensioenregeling worden vanaf september verlaagd. De collectieve loonsverhogingen waarover voor 2020 is onderhandeld, worden uitgesteld tot januari 2021. 

Ontslagen wegens bedrijfsactiviteiten op zijn vroegst in het tweede kwartaal van 2021

Tot 31 maart 2021 sluit Lufthansa operationele ontslagen uit voor de piloten van Lufthansa, Lufthansa Cargo, Lufthansa Aviation Training en delen van de Germanwings-piloten. De forse overcapaciteit onder de piloten zal echter aanzienlijk langer duren dan tot maart 2021. Het aantal gedwongen ontslagen om operationele redenen kan daarom alleen worden beperkt door het sluiten van een meerjarig crisisakkoord. In een langdurig crisispakket zouden de kosten van overtollig personeel kunnen worden gecompenseerd door bijvoorbeeld werktijdverkorting en salarisverlaging in de crisisperiode.

Tegelijkertijd heeft Lufthansa aangekondigd dat het voor alle Duitse vluchtoperaties afziet van het aannemen van nieuwe piloten van buiten de Groep, zolang er een overcapaciteit is aan cockpitpersoneel. Dit zal ook gelden voor de cockpitbezetting van toeristisch georiënteerde vluchtoperaties – die openstaan ​​voor piloten van Sun Express Deutschland en de Duitse basis van Brussels Airlines die de afgelopen jaren toeristische routes hebben gevlogen. 

De onderhandelingen over de afstemming van belangen en sociale plannen zullen worden voortgezet met de respectievelijke vertegenwoordigers van het cockpitpersoneel. Dit proces is het verst gevorderd bij Germanwings, waarvan de vluchtoperaties vanwege de gevolgen van de coronapandemie niet worden voortgezet. Het pakket maatregelen is goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Deutsche Lufthansa AG, de Arbeitgeberverband Luftverkehr en de VC-commissies en treedt per direct in werking.

Lees ook: Fietspaden in Nederland zijn veel te smal en daardoor niet veilig

Print Friendly, PDF & Email