Print Friendly, PDF & Email

Het is in Nederland steeds drukker op de fietspaden, en zeker sinds de coronapandemie zijn meer mensen van de fiets gebruik gaan maken. Vanaf deze week gaan ook de scholieren in de regio Noord weer naar school, en vanaf volgende week en de week erop regio Zuid en Midden. Dit zorgt ook weer voor extra drukte op de Nederlandse fietspaden richting de diverse scholen. Volgens de media stelt de vereniging van bouw- en infrabedrijven Bouwend Nederland (BNL), op basis van een onderzoek door ingenieursadviesbureau Sweco dat er een investering nodig is van tussen de 413 miljoen en 2,2 miljard euro om deze door vooral scholieren gebruikte fietspaden veilig te maken. Bouw Nederland is met ongeveer 4300 aangesloten bouwbedrijven de grootste ondernemersorganisatie in de bouw. Bouwend Nederland verenigt, verbindt en ondersteunt bouw- en infrabedrijven.

We hebben in ons land ongeveer 6200 kilometer fietspaden liggen. Hiervan is volgens Bouwend Nederland ongeveer 81 procent te smal of veel te smal. Dit zou vooral in de provincie Zeeland een probleem zijn. Het toenemend gebruik van verschillende soorten fietsen door scholieren zoals bredere fietsen met kratjes voorop en bakfietsen zorgen ervoor dat er steeds meer problemen ontstaan op deze drukke fietsroutes. Blijkbaar zijn er ook nog veel fietspaden in Nederland die niet van beton of asfalt (gesloten verharding) zijn gemaakt maar gemaakt zijn van bijvoorbeeld tegels, betontegels of gebakken klinkers (open verharding). Met bovenstaande investering kunnen de drukke fietspaden, door ze te vervangen met gesloten verharding en breder te maken veiliger en comfortabeler gemaakt worden.

‘Helaas zien we dat gemeentelijke infrastructuur in deze tijden van corona niet altijd de prioriteit krijgt die het verdient. Om de kwaliteit van onze gemeentelijke infrastructuur, zoals fietsroutes, en dus de veiligheid van de gebruikers op niveau te houden, moet er flink worden geïnvesteerd. We willen allemaal graag fietsen. Dat is gezond, goed voor het milieu en helpt de druk op de andere middelen van vervoer te matigen. Dan moeten we ook bereid zijn ons fietsnetwerk in topconditie te houden’, aldus Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

Lees ook: Overcapaciteit luchtvaartsector zorgt voor lage ticketprijzen