We hebben in Nederland heel veel fietsen rondrijden, we zijn echt een fietsland. We hebben in Nederland ongeveer 6200 kilometer aan fietspaden liggen. Dit betekent ook dat er helaas veel fietsen gestolen worden, dit kost onze maatschappij heel veel geld. Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) brengt in het rapport fietsendiefstal in Nederland, wat gemaakt is door Bureau Beke naar buiten dat fietsendiefstal de maatschappij maar liefst zeshonderd miljoen euro kost. Dit komt onder andere door een falende preventieve en repressieve aanpak door handhaving van fietsendiefstal in Nederland.

Jeroen Snijders Blok, voorzitter van SAFE zegt: ‘Het rapport van Bureau Beke toont aan dat consumenten hun fiets nog dikwijls niet goed op slot zetten, dat slachtoffers enkel nog aangifte doen van fietsendiefstal omdat de verzekering daarom vraagt, dat verhuurorganisaties als Swapfiets kampen met duizenden vermiste fietsen, dat het verdienmodel van verzekeraars onder druk staat en dat Oost-Europese bendes grote aantallen dure fietsen stelen om deze in busjes vol de grens over te brengen. Hier bovenop komt nog eens dat de Nationale Politie ten tijde van het onderzoek bekend maakte geen prioriteit meer te geven aan fietsendiefstal. De huidige aanpak schiet tekort, zowel preventief als repressief. Om het tij te keren is het noodzakelijk dat alle partijen in de keten, met hetzelfde doel voor ogen, samenwerken aan de door Bureau Beke voorgestelde aanpak’

De toename van fietsendiefstal heeft ook te maken met de grote toename van dure modellen elektrische fietsen, sportfietsen en bakfietsen. Ook de zogenaamde Swapfietsen worden veel gestolen. Deze dure fietsen zijn erg aantrekkelijk voor de dieven. Grote studenten steden, stations en pleinen zijn aantrekkelijke plaatsen voor fietsendieven. Daarbij is fietsdiefstal het vermogensdelict met de laagste aangiftebereidheid; burgers zien er het nut niet van in omdat ze verwachten of hebben ervaren dat er toch niks mee wordt gedaan. In 2010 stonden er 40.899 fietsen geregistreerd en in het derde kwartaal van 2019 zijn dat er 475.277, waarbij de meeste gestolen geregistreerde fietsen afkomstig zijn uit de politie-eenheid Oost-Nederland. Het fietsmerk Gazelle is erg populair onder de dieven.

Lees ook  Brussels Airport verwerkt 19 miljoen passagiers

Lees ook: Vliegtuigpassagiers kunnen kiezen voor lege midden stoel

Print Friendly, PDF & Email