Dit weekend wordt het in Vlaanderen een weekend van feesten en fuiven. Althans voor diegenen die niet echt snappen wat er aan de hand is in de ziekenhuizen momenteel. Het valt daarom ook niet uit te leggen waarom coronamaatregelen pas maandag ingaan terwijl de druk zeer hoog is om maatregelen te nemen. Dat is vragen om onverantwoord gedrag bij de bevolking.

avondklok makkelijker te controleren

Het invoeren van een avondklok is gemakkelijker te controleren. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) verduidelijkt dat de avondklok in het leven geroepen wordt om te vermijden dat mensen in de late uurtjes bij elkaar afspreken.

“We hebben in augustus ook gemerkt dat de avondklok in Antwerpen gewerkt heeft. Ook in Frankrijk wordt nu een avondklok ingevoerd omdat ze ervan overtuigd zijn dat dat werkt.” , aldus Epidemioloog Pierre Van Damme.

Er komt in het hele land een avondklok van middernacht tot 5 uur ’s ochtends. Je mag in dat tijdslot wel nog buitenkomen voor dringende medische redenen of als het niet anders lukt voor je werk. Ook die maatregel gaat vanaf maandag in werking.

traiteur geen oplossing

Het inhuren van een traiteur om toch de trouwfeest of een ander familiefeest te laten doorgaan is geen optie nu de horeca vier weken dicht gaat. Je mag niet meer dan 4 mensen tegelijk uitnodigen. Je moet daarbij de afstandsregels respecteren. Het moeten twee weken lang dezelfde mensen zijn.

“Nee, het zou heel oneerlijk zijn tegenover restaurants als we banketten of feesten met traiteurs nog laten doorgaan”, zegt Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). “Voor het sluiten van banketten, staand of zittend, gelden dezelfde argumenten als voor restaurants. Er is één belangrijke uitzondering, en dat is een koffietafel na een begrafenis. Dat mag met niet meer dan veertig mensen, maar het kan wel. Je sterft namelijk maar één keer, en je hebt maar één keer een begrafenis van familie of vrienden waarop je uitgenodigd wordt.”

Er mogen maximaal 200 mensen aanwezig zijn op een uitvaartplechtigheid, zolang er steeds 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Deze regels gelden voor afscheidsplechtigheden in kerken, moskeeën, maar ook in de aula van een crematorium of bij een begrafenisondernemer. Op een koffietafel na de plechtigheid mogen vanaf maandag 19 oktober maximaal 40 personen aanwezig zijn.

Lees ook: Begrafenissen risicovolle bijeenkomsten voor de sector

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
broodjes- en koffietafel
Print Friendly, PDF & Email