Print Friendly, PDF & Email

Ook voor de uitvaartsector zijn het ingewikkelde dagen door de uitbraak van het coronavirus. Begrafenissen zijn risicovolle samenkomsten voor de overdracht van het coronavirus. De Federatie Funebra, die sinds 1965 de begrafenisondernemers van België verenigt, stelde alvast een lijst met maatregelen op als houvast.

De Koninklijke Federatie van Begrafenisondernemers van België, de overkoepelende sectororganisatie, raadt aan om uitvaarten voorlopig in beperkte kring te laten plaats vinden. Via een livestream kunnen mensen van op afstand de plechtigheid mee volgen.

“Koffietafels zijn sowieso verboden, maar verder wordt onder andere aangeraden om uitvaartplechtigheden in te korten en ze enkel te laten bijwonen door een beperkt gezelschap, naaste familie en vrienden dus. Die tip geven wij nu ook mee aan de nabestaanden die dezer dagen een beroep doen op ons.”

maximaal 30 personen is de grens

De uitvaartbranche in Nederland komt eveneens door het coronavirus in de knel. Ook bij uitvaartdiensten geldt vanaf vandaag een maximum van honderd mensen. Vanaf vandaag wordt de richtlijn van het RIVM gevolgd.

Ook de maatregel geen handen meer te schudden, komt bijzonder hard aan. Je kunt rouwenden dus geen hand meer geven maar wel de hand op het hart leggen en een buiging maken.

Branchevereniging BGNU laat op zijn website weten dat tot en met 6 april maximaal 30 mensen aanwezig mogen zijn bij een uitvaartplechtigheid. Grote uitvaartondernemingen als Monuta en DELA vinden de adviezen te ver gaan.

Lees ook: Uitvaart onkosten vervoer niet altijd volledig gedekt in polis