Print Friendly, PDF & Email

Reis je met de bus of tram dan vraagt men om bij de achterdeur in te stappen en in te checken. Hierdoor wordt het aantal contactmomenten en kans op verspreiding van het coronavirus onder het personeel vermindert tussen reizigers en buschauffeurs. Bij controles vraagt men reizigers om zelf hun ticket/telefoon voor de kaartlezer te houden.

De serviceverlening van OV bedrijven op stations in trein, op de tram of in de bus kan anders zijn dan u gewend bent. OV-bedrijven worden door de overheid en het RIVM op de hoogte gehouden van de situatie rondom het coronavirus. Voor kwetsbare mensen (zoals ouderen en zieken) wordt afgeraden om nog met het openbaar vervoer te reizen.

aanpassingen in de dienstregeling

Sinds vrijdag 13 maart rijden door het coronavirus op een beperkt aantal trajecten geen extra spitstreinen. De gratis reisdag met het Boekenweekgeschenk van zondag 15 maart gaat niet door. NS vindt het niet passend om mensen te stimuleren die dag op pad te gaan met de trein.

De vervoersbedrijven hebben, net als waarschijnlijk meerdere grote organisaties, al eerder een team opgesteld dat scenario’s uitwerkt en de contacten onderhoudt met de overheid en het RIVM. De OV-bedrijven trekken hier samen met de branchevereniging OV-NL in op.

GVB past de dienstregeling aan en treft extra maatregelen voor het reizen met de tram en bus. Met name in de spits zullen er minder voertuigen rijden. GVB monitort het verloop per dag en waar nodig wordt de dienstregeling aangepast.

Vanaf maandag 16 maart 2020 rijdt HTM een aangepaste dienstregeling. Die is er op gericht om te zorgen dat reizigers op de tram of bus kunnen blijven rekenen. Daarnaast verwacht HTM door het coronavirus minder reizigers en blijft er door deze maatregel voldoende personeel beschikbaar. Helaas is het vanwege de omstandigheden niet te voorkomen dat bus- of tramritten op de dag zelf komen te vervallen.

De nieuwe maatregelen van de overheid leiden ertoe dat er aanzienlijk minder reizigers gebruik maken van het Openbaar Vervoer. Daarnaast leidt de aangescherpte definitie voor ziekmeldingen ertoe dat veel meer medewerkers van het OV zich preventief ziekmelden. Vanwege deze beide redenen past de RET de dienstregeling vanaf maandag 16 maart aan. Houd rekening met gewijzigde vertrektijden en lagere frequenties. De aangepaste dienstregeling is spoedig beschikbaar in de reisplanner.

Lees ook: GTL wil extra maatregelen om de taxisector te redden