Uber wil de mobiliteitsdiensten van Daimler en BMW beslist in handen krijgen. Vooral het kroonjuweel FreeNow – vroeger een taxi-app, nu eerder een kopie van Uber door het werken met huurauto’s met chauffeur – wordt begeerd. Het Duitse Manager Magazin spreekt zelfs van een “bijna immoreel aanbod” dat Uber Daimler en BMW heeft gedaan. Het Amerikaanse bedrijf wil FreeNow, het gezamenlijke mobiliteitsplatform van de twee autofabrikanten, overnemen en biedt meer dan een miljard euro. Maar zo’n deal is net zonder risico.

Volgens het vakblad Personenvervoer Magazine eist BMW-chef Oliver Zipse (56) sterk leiderschap van zijn mensen. Een van de regels van de BMW-bazen is dat er geen bestuursvergadering is zonder een beslissing. Nu kan Zipse afscheid nemen van een van de belangrijkste samenwerkingsprojecten van de afgelopen jaren. Maar hij aarzelt. Hij zou liever zien dat Uber een aandeel neemt in FreeNow.

FreeNow, de taxi-joint venture tussen BMW en Daimler die in meer dan 100 Europese steden vertegenwoordigd is, wil Uber-baas Dara Khosrowshahi (51) maar wat graag overnemen om in Europa Uber’s algehele marktdominantie te verzekeren. Uber deed de Duitsers daarom een bijna immoreel aanbod; Industriekringen spreken van een hoog driecijferig miljoenbedrag voor elke partner. In totaal 1 miljard euro. De twee premiumfabrikanten zouden daarmee ten minste een deel van hun verliezen hebben goedgemaakt.

Na lange en moeizame onderhandelingen hebben de concurrenten in februari 2019 hun mobiliteitsdiensten samengevoegd tot de houdstermaatschappij YourNow. Die omvat ook de joint venture ShareNow car sharing, die de merken DriveNow (BMW) en Car2Go (Daimler) verenigt. Nu zijn Uber, Daimler en BMW sinds woensdag in onderhandeling over de toekomst van de taxi- en mobiliteitsmakelaar, aldus insiders.

Het is, aldus de Duitse zakenkrant Handelsblatt, dus nog open of Uber als partner meedoet of FreeNow in zijn geheel wordt verkocht aan de Amerikanen. Dit betekent dat de mobiliteitsdiensten van Daimler en BMW, gegroepeerd onder het merk YourNow, uit elkaar worden getrokken. Ook voor de ParkNow parkeerplaatszoekapp wordt namelijk een koper gezocht, aldus twee insiders die bekend zijn met het project. ParkNow wordt geschat op zo’n 300 miljoen euro, aldus een van hen.

Tot de mobiliteitsdiensten die de twee autogroepen pas vorig jaar hadden gebundeld, behoren ook een autodeeldienst ShareNow en een platform voor laadpalen voor elektrische auto’s – ChargeNow.

Daimler en BMW zeiden woensdag (en ook al eerder, enkele weken geleden, toen de interesse van Uber duidelijk werd) dat ze geen commentaar gaven op “speculatie in de media”. Tien jaar geleden begonnen Daimler en BMW met autodelen omdat ze bang waren dat autobezit uit de mode zou raken en dat platformaanbieders hen zouden degraderen tot pure hardwareleveranciers.

Bij de start van de joint-venture maakten ze bekend dat ze meer dan een miljard zouden investeren in de serviceactiviteiten, wat toen als veelbelovend werd beschouwd. Ook voor de coronacrisis steeg het aantal gebruikers, maar er was geen winst.

Beide concerns hebben recentelijk en herhaaldelijk aangegeven op zoek te zijn naar meer investeerders. Daimler-baas Ola Källenius bevestigde onlangs dat de bedrijven financieel op eigen benen zouden moeten staan. In een interview met Reuters riep Daimler-ondernemingsraadvoorzitter Michael Brecht op om de verkoop van de diensten in overweging te nemen, aangezien de autofabrikanten door de overstap naar elektromobiliteit en de coronacrisis onder hoge financiële druk staan. De managers zijn ondertussen gedesillusioneerd geraakt over de zakelijke vooruitzichten voor mobiliteitsdiensten.

Lees ook: LTDA noemt Uber vergunning een ramp voor Londen

BMW München
Personenvervoer Magazine
gelezen in Personenvervoer Magazine
Print Friendly, PDF & Email