Het ziet er niet naar uit dat de Vlamingen dit jaar Kerstmis op een traditionele manier kunnen vieren. Dat liet bij de zuiderburen de minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zondag duidelijk verstaan in De Zevende Dag op Eén. Ondertussen liet de regering de lijst publiceren van de winkels welke definitief kunnen openblijven vanaf maandag voor de komende zes weken. De huidige lockdown-maatregelen lopen tot halfweg december. 

oneerlijke concurrentie

Alle contactberoepen, zoals schoonheidssalons, kapperszaken en nagelstudio’s moeten de deuren sluiten. Daarentegen kunnen de voedingswinkels en doe-het-zelfzaken en tuincentra wel openblijven. Het blijft moeilijk om de komende zes weken oneerlijke concurrentie te vermijden. Winkels zoals Idea en woonboulevards moeten de deuren gesloten houden. 

Winkels die tot essentiële winkels werden bestempeld kunnen enkele zaken niet verkopen de komende zes weken. Daaronder vallen meubels, tuinmeubels, BBQ-toestellen, groot keukengerei, mobiele verwarmingstoestellen, decoratieartikelen, multimedia, elektro, speelgoed, kleding, schoeisel, telecomaccessoires, juwelen, lederwaren, sportartikelen en dergelijken. Online mogen deze winkels de verkoop wel doen. Het online bestellen en in de winkel afhalen blijft dus een dilemma.

mooie kerst allesbehalve zeker

Het is allesbehalve zeker dat er tegen de kerst grote versoepelingen zullen gebeuren. Volgens Vandenbroucke is de situatie veel slechter dan die in Duitsland en slechter dan de Britse situatie. Er liggen nu bijna 6.500 mensen in het ziekenhuis. 1.160 van hen liggen op intensieve zorg. Elke dag sterven er nu gemiddeld 102 mensen aan het virus, ook dat is een stijging. 

Lees ook: Lockdown noodzakelijk om misschien samen te kerst vieren

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Print Friendly, PDF & Email