De International Air Transport Association (IATA) en de World Meteorological Organization (WMO) hebben een overeenkomst getekend om de geautomatiseerde rapportage van meteorologische gegevens door commerciële vliegtuigen te vergroten en te verbeteren. Dit meldt IATA op hun website.

Het nieuwe initiatief, het WMO en IATA Collaborative AMDAR Program (WICAP) genaamd, heeft tot doel het bestaande WMO Aircraft Meteorological Data Relay (AMDAR) -systeem uit te breiden om dekking te garanderen over gebieden met weinig gegevens. Verwacht wordt dat het veel nieuwe partnerluchtvaartmaatschappijen zal toevoegen aan het programma, dat al wordt ondersteund door ongeveer 40 luchtvaartmaatschappijen en duizenden passagiers- en vrachtvliegtuigen omvat.

Het AMDAR-observatiesysteem produceert meer dan 800.000 hoogwaardige observaties per dag van luchttemperatuur en windsnelheid en -richting, samen met de vereiste positie- en temporele informatie, en met een toenemend aantal metingen van vochtigheid en turbulentie. Deze informatie wordt verstrekt aan meteorologische instanties en geautomatiseerde weersvoorspellingssystemen. Deze ondersteunen op hun beurt het genereren van producten voor weersvoorspelling en weersomstandigheden voor de luchtvaart.

Het AMDAR-systeem heeft een positieve bijdrage geleverd en verbeterd aan weersvoorspellingen. Deze zijn essentieel voor de efficiëntie en veiligheid van luchtvaartmaatschappijen en luchtvaart in een tijd waarin de industrie ernaar streeft om het vliegen duurzamer te maken en haar bijdrage aan klimaatverandering te beperken.

Onder de nieuwe WICAP-samenwerking zal de WMO-gemeenschap de rol op zich nemen van het opzetten van een regionaal operationeel kader voor ontvangst en verwerking van de gegevens. IATA zal verantwoordelijk zijn voor het promoten van deelname van luchtvaartmaatschappijen aan het programma en het helpen coördineren van technische oplossingen voor datadoorgifte, en zullen ondertussen de data wat eigendom is van de luchtvaartmaatschappijen beschermen.

“Een van de vele ongelukkige aspecten van de COVID-19-crisis is het ernstige verlies – tot 90% – van meteorologische gegevens uit vliegtuigen als gevolg van de sterke daling van het aantal luchtvaartmaatschappijen en passagiersvluchten sinds maart 2020. Meteorologische diensten en andere dataproviders hebben geprobeerd dit verlies te compenseren, maar er is een meetbare negatieve impact geweest op de nauwkeurigheid van weersvoorspellingen als gevolg van AMDAR-datareducties”, aldus WMO-secretaris-generaal prof.dr. Petteri Taalas.

“Veiligheid heeft de hoogste prioriteit in de luchtvaart en ervoor zorgen dat luchtvaartmaatschappijen en andere veiligheidsbelanghebbenden toegang hebben tot de meest uitgebreide en betrouwbare weersvoorspellingsgegevens, is essentieel om dit te bereiken. Het is belangrijk dat luchtvaartmaatschappijen bij het opbouwen en herstellen van hun activiteiten kunnen profiteren van alle beschikbare kosten en operationele efficiëntie. Een van die efficiëntie kan worden afgeleid uit het verbeterde gebruik van weersvoorspellingen van betere kwaliteit en andere meteorologische informatie die het resultaat zijn van de verbeterde beschikbaarheid van AMDAR-gegevens”, aldus Alexandre de Juniac, directeur-generaal en CEO van IATA.

Lees ook: Laatste landing voor KLM Queen of the Skies op Schiphol

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Je kunt Pitane Blue ook bereiken via WhatsApp.
Stuur je bericht naar: +316-14792746
WhatsApp
software voor taxibedrijven
Print Friendly, PDF & Email