Print Friendly, PDF & Email

Filomena treft Spanje zeer hard. De luchthaven van Barajas is gesloten en Renfe schorst alle treindiensten met vertrekpunt of bestemming Madrid. Eindeloos wachten op een strooiwagen die niet komt. Extreme weersomstandigheden in Spanje zijn oorzaak van een compleet ontregelde mobiliteit. De regering vraagt de bevolking thuis te blijven. Spanje wordt geconfronteerd met de ergste storm van de afgelopen 50 jaar. Valencia, Castellón, Tarragona, Teruel en Zaragoza blijven op code rood, en deze keer niet door corona. De minister van Binnenlandse Zaken bevestigt dat er geen mensen meer vastzitten op de Spaanse wegen. Eerder zaten bestuurders op de wegen van Madrid meer dan 24 uur opgesloten in de auto.

De storm gaat zaterdag en zondag van zuid naar noord afnemen, maar van maandag tot en met donderdag wordt de situatie weer naar verwachting weer erger. Een echtpaar is overleden toen hun auto werd meegesleurd werd door de stroming in Mijas in Malaga. Madrid blijft afgesloten en de luchthaven Barajas is gesloten. De hoofdstad van het land en Castilla La Mancha hebben voor aankomende maandag de lessen geschorst. De storm treft het hele land en heeft na 24 uur al meer dan 20 centimeter sneeuw op de grond achtergelaten.

Spanje

De minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, heeft van zijn kant bevestigd dat de sinds vrijdagmiddag bijna 1.500 mensen die vastzaten in hun auto door de sneeuw , zijn gered rond en in Madrid.

In het geval van sneeuw zijn er code rood waarschuwingen in Teruel, Zaragoza, Albacete, Cuenca, Guadalajara, Toledo, Tarragona, Madrid, Castellón en Valencia, hoewel praktisch het hele land alert is op sneeuw, regen, wind of kou. De sneeuw heeft voornamelijk het centrale deel van het land geblokkeerd.