Voor Forseti is het een mooi moment om doelgroepenvervoer en openbaar vervoer beter te integreren. Ten eerste omdat de staat, volgens Forseti, het voor het zeggen heeft en OV-bedrijven aan het infuus liggen en omdat er nu twee systemen naast elkaar gecompenseerd worden. Niet alleen openbaar vervoer ligt aan het infuus, ook doelgroepenvervoer wordt financieel ondersteund. Voor Forseti is het misschien het idee om eens een taskforce op te zetten vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Integratie van de systemen is een langgekoesterde wens van alle partijen.

De snelste manier om kosten te besparen is volgens Forseti om doelgroepenvervoer en openbaar vervoer beter te integreren. Het  staat al jaren op de agenda maar kwam nooit echt van de grond. Het is ook een kwestie van willen. De gemeenten en concessiebeheerders voor openbaar vervoer moeten samen om de tafel. Door de daling van het aantal reizigers zijn de inkomsten van de ov-bedrijven sterk afgenomen. Tegelijkertijd heeft het kabinet vervoerders gevraagd om de dienstregelingen zoveel mogelijk op peil te houden, zodat noodzakelijke reizen wel veilig gemaakt kunnen worden. Om die reden is vorig jaar de beschikbaarheidsvergoeding in het leven geroepen. 

“De regeling nu verlengen is een logische stap omdat het onzeker is hoe lang deze crisis nog voortduurt. Voor reizigers is het van belang dat zij kunnen bouwen op een betrouwbaar ov. Met de beschikbaarheidsvergoeding houden we Nederland bereikbaar met het ov, zodat ouderen de bus kunnen pakken om hun coronavaccinatie te halen, zorgpersoneel met de metro op het werk kan komen en studenten met de trein naar hun praktijkexamen kunnen reizen.”

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat)

Het kabinet heeft voor 2020 tot en met eind september 2021 2,6 miljard euro aan de openbaar vervoerbedrijven beschikbaar gesteld om de coronacrisis het hoofd te bieden. Of hierna nog steun nodig is wordt besloten voor 1 juli 2021 op basis van onderzoeken naar kostenbesparingen en optimalisaties door overheden en de vervoersbedrijven. Dit valt te lezen op de nieuwssite van de rijksoverheid. 

Lees ook: Doelgroepenvervoer raakt vol door protocollen

Print Friendly, PDF & Email