Rover Den Haag roept HTM, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de Haagse gemeenteraad op om haast te maken met de aanbesteding van 60 nieuwe, toegankelijke trams. Omdat het proces flinke vertraging heeft opgelopen, wordt het oorspronkelijke streefmoment van 2023 voor de nieuwe trams niet gehaald. Rover-Den Haag wil verdere vertraging voorkomen.

Volgens Rover hebben de huidige Haagse trams het einde van hun technische levensduur bereikt. Bovendien zijn de trams die op de tramlijnen 1, 6, 12 en 16 rijden slecht toegankelijkheid vanwege hun hoge vloer en bieden zij ook geen eigentijds comfort meer. De Haagse gemeenteraad is dan ook in december 2018 akkoord gegaan met de belangrijkste eisen voor de aanbesteding van 60 nieuwe lage-vloertrams die in 2023 de huidige rood-gele trams moeten vervangen.

Inmiddels heeft het proces flinke vertraging opgelopen. Het duurde anderhalf jaar totdat de bestuurscommissie Vervoersautoriteit van MRDH het besluit nam voor een investering van € 402,6 mln. voor voertuigen, remises en infrastructuur. Tegelijk zijn er moeilijkheden met de noodzaak een nieuwe remise te bouwen voor de instroom van de nieuwe lage-vloertrams. HTM had deze voorzien in Rijswijk-Zuid maar dit werd door de Rijswijkse gemeenteraad tegengehouden wegens hinder voor omwonenden.

Inmiddels ligt er een voorstel voor een nieuwe remise in Ypenburg nabij het Prins Clausplein. Het lijkt er nu op dat de nieuwe trams op z’n vroegst in 2026 in gebruik kunnen worden genomen mits de aanbesteding nu snel vrijgegeven wordt en leveranciers kunnen gaan inschrijven. Rover-Den Haag ondersteunt het voorstel voor een nieuwe remise in Ypenburg en roept HTM, MRDH en de Haagse Gemeenteraad op nu spoedig de aanbesteding van de 60 nieuwe trams te starten.

Lees ook  Voetgangers krijgen vrij baan in Gentse binnenstad

Lees ook: HTM start met vervanging van OV-chipkaartlezers

Den Haag Stadhuis
Print Friendly, PDF & Email