Eindhoven Airport kijkt terug op een slecht jaar. De coronapandemie en het daardoor zeer fors dalend aantal vliegbewegingen en passagiers heeft in 2020 een groot effect gehad op de luchthaven en zijn partnerbedrijven. Bij alle besluiten die de luchthaven nam, stond de veiligheid en gezondheid van het luchthavenpersoneel, de passagiers en de organisatie centraal. De coronacrisis had niet alleen veel effect op de dagelijkse operatie maar zeker ook op de omzet en het resultaat van de luchthaven. In 2020 kwam het aantal vliegtuigbewegingen uit op 18.822. Het jaar daarvoor lag dat op 41.438. Er werd gevlogen op 79 bestemmingen (2019: 89) en het aantal passagiers daalde met 69 procent tot 2,1 miljoen (2019: 6,7 miljoen). De opbrengsten van Eindhoven Airport daalden in 2020 met 64 procent tot 23,3 miljoen euro (2019: 64,7 miljoen euro). Dat blijkt uit het jaarverslag 2020 dat de aandeelhouders maandag 12 april hebben vastgesteld. 

De luchthaven kijkt vooruit ondanks de zware tijd die Eindhoven Airport vanwege de coronapandemie doormaakte en die zeker ook nog zijn weerslag zal hebben in 2021. Roel Hellemons, algemeen directeur van Eindhoven Airport: “2020 was een heftig jaar maar er zijn zeker ook positieve zaken gerealiseerd. En het tij zal keren.”

Eindhoven Airport hield de eerder ingezette strategie ‘van kwantiteit naar kwaliteit’ ook in 2020 overeind. Zo werd een aantal kwaliteitsimpulsen gedaan en werden maatregelen genomen om hinder verder te beperken. Vanaf 25 oktober zijn er geen geplande vluchten meer na 23.00 uur. Ook is het aantal vliegbewegingen bevroren op 41.500 tot en met 2022. De luchthaven stuurt op geluidsreductie door luchtvaartmaatschappijen middels een prikkel in de havengeldtarieven te stimuleren om stillere en schonere toestellen in te zetten. Daarnaast werden in 2020 het nieuwe voorterrein, de Airport Boulevard en de nieuwe toegangspost voor onder meer leveranciers opgeleverd. Binnenkort wordt de heringerichte en daardoor aangenamere toegang tot het securitygebied opgeleverd. Verder is gestart met de bouw van de overkapping op het platform en lanceerde de luchthaven onlangs samen met andere luchthavens Power Up; een proef waarin wordt gestart met elektrisch vliegen.

Hellemons benadrukt dat ook 2021 een uitdagend jaar is. Maar Eindhoven Airport heeft vertrouwen in het herstel van de luchtvaart, de behoefte van mensen om weer met vakantie te kunnen gaan, vrienden en familie te kunnen bezoeken en zakelijk te reizen zodra dit weer mogelijk is. Met het vertrouwen dat er in de zomer op een verantwoorde manier gereisd kan worden binnen Europa bereidt Eindhoven Airport zich voor. Positieve ontwikkelingen zijn er al zoals de vaccinaties in tal van landen, de sneltesten die beschikbaar komen en de proeven die worden gedaan met reizen.

Hoe snel Eindhoven Airport weer herstelt, is afhankelijk van tal van factoren. Daarom houdt de luchthaven rekening met diverse financiële scenario’s. Er blijven onzekerheden maar vast staat dat Eindhoven Airport koers houdt en bij de ontwikkeling van de luchthaven kwaliteit en de regio vooropstelt en zich blijft inzetten voor verdere verduurzaming van de luchthaven, aldus Eindhoven Airport op hun website.

Lees ook  Khadija Arib neemt het roer over bij maatschappelijke raad Schiphol

Lees ook: Eindhoven Airport tevreden met ontwerpbesluit natuurvergunning

 

Print Friendly, PDF & Email