Updates zijn wel vaker beschikbaar in software maar hier is meer aan de hand. Pitane Mobility Antwerpen is de naam van de gloednieuwe update geworden die vanaf juni beschikbaar is in het Pitane Mobility datacenter. Het hart van de groepsvervoer module werd de afgelopen maanden volledig herschreven. De software werd voorzien van een gloednieuwe interface en zeer krachtige nieuwe functies. De wijze waarop we met groepsvervoer omgaan is door de jaren heen veranderd. Het volledige proces werd geautomatiseerd, van combineren, normeren tot aansturing van de wagens en chauffeurs. Het afgelopen jaar kwam daar nog een set aan nieuwe ‘uitzonderlijke’ vervoersregels bovenop, waardoor de eerdere visie aardig werd bijgesteld. 

geschiedenis

De huidige groepsvervoer module dateert uit 2009 en werd ooit gebouwd voor het toenmalige Stichting Arduin waar de Zeeuwse vervoerder TCR huisleverancier voor het vervoer was. Reizen tussen woonhuizen van cliënten en hun dagbesteding was de voornaamste reden om het vervoer te  combineren en met succes. 

Toch veranderden de aanbestedingen en de vervoersmarkt de afgelopen 10 jaar zeer snel en door de ‘race-to-the-bottom’ kwamen zowel Arduin en TCR enkele jaren geleden in de moeilijkheden met faillisementen tot gevolg. Om budgettaire redenen werden in die tijd zelfs van touringcars tot golfkarretjes ingezet omdat financiering van het kleinschalig personenvervoer over het uitgestrekte Zeeland niet meer haalbaar was. Redden wat er te redden viel, helaas zonder succes.

TCR Middelburg

samenwerken

Tegenwoordig denken we enkel aan de mogelijkheden binnen elektrisch vervoer. De rode draad bij het realiseren van het nieuwe softwarepakket werd samenwerken met gebruikers en het strikt inventariseren wat op de werkvloer de dagelijkse praktijk is. Elke usecase, die een systeem beschrijft vanuit het gebruikersperspectief, werd stuk voor stuk doorgenomen, verder uitgewerkt en een oplossing voor gebouwd. Dagelijks werken ruim 400 gebruikers, van huis uit of op kantoor, met het groepsvervoerpakket van Pitane Mobility. In totaal werden ruim 600 manuren ingezet om tot een eerste acceptatietest te komen. Daar bovenop komen nu alle uren voor documenteren, het opnemen van instructie video’s en de opleidingen en begeleiding van alle gebruikers van de software in Nederland en België.

Lees ook  Taxi Expo ’23: het raamwerk voor innovatie en samenwerking in de taxibranche

techniek

De bouw van de nieuwe module groepsvervoer was voor Pitane BV in Eindhoven een van de grootste en meest ingrijpende werkzaamheden van de afgelopen jaren. Niet enkel de gebruikersinterface en het gebruik van vervoersprofielen werd aangepakt, ook de technische mogelijkheden van de software werden aangepakt. Universele taal zorgt voor minder spraakverwarring in contractmanagement en uitvoering. Zo werd het Woordenboek Reizigerskenmerken CROW geïntegreerd. In het Woordenboek Reizigerskenmerken zijn codes opgenomen met bijbehorende kenmerken en beschrijvingen. Door gebruik van deze codes kan op een eenduidige wijze worden vastgelegd wat de reiziger nodig heeft om een (keten)reis te maken. Uiteraard binnen de grenzen en mogelijkheden van de AVG. 

Ook de TOMP-API is onderdeel geworden van alle technische vernieuwingen. Pitane Mobility is betrokken bij de implementatie van de TOMP API en onderdeel van de TOMP werkgroep. In de context van de TOMP-API is een Transport Operator een organisatie die ofwel het vervoer van mensen faciliteert (openbaar vervoer, deelauto’s, fietsen, scooters, taxi, enz.), of dochterondernemingen of diensten levert binnen het MaaS-ecosysteem.

presentatie

Pitane BV organiseert de komende weken op donderdag een Pitane Mobility Online Teams presentatie waardoor u gratis kunt inschrijven en alle functionaliteiten van de nieuwe software te ervaren.

Lees ook: Eerlijke kijk op taxi- en zorgvervoer aanbesteding

in totaal werden ruim 600 manuren ingezet
Print Friendly, PDF & Email