Print Friendly, PDF & Email

In mei bevestigde Paul Brandjes, eigenaar van het pand, dat het Palace Hotel in Noordwijk aan Zee technisch failliet was en afgelopen donderdag werden de deuren gesloten en kamers zijn niet meer te boeken. Een doorstart komt er niet. Per 1 januari 2021 maakte het Palace Hotel uit Noordwijk aan Zee naar eigen zeggen geen deel meer uit van de Radisson Hotel Group. Sinds 2014 was het hotel op basis van een franschisecontract aangesloten bij het merk Radisson Blu en tot op vandaag is het hotel vreemd genoeg nog steeds terug te vinden op de website van Radisson Hotels als Radisson Blu Palace Hotel met de tekst: Dit hotel is tijdelijk gesloten. Kom terug voor updates.

welkom in Noordwijk aan Zee

Het Palace Hotel, een van de meeste luxueuze hotels van Noordwijk, houdt sinds een paar dagen de deuren gesloten. Met 115 kamers, 5 royale suites, een wellnesscenter, elf congreszalen en een nostalgische façade met koperen torens die doen denken aan de tijden van weleer, is het Palace een van de meest gezichtsbepalende en comfortabele hotels van Noordwijk. Oorzaak van het faillissement is een conflict met de Radisson Group. Het Noordwijkse hotel was tot vorig jaar franchisenemer van de Amerikaanse hotelketen. De samenwerking begon in 2013. Met ingang van 2021 wilde het Palace weer als stand-alone hotel gaan opereren. ‘In goed overleg met de keten zijn we tot de conclusie gekomen dat per 1 januari aanstaande onze wegen gaan scheiden,’ zei general manager André Aaij in november 2020 tegen het vakblad Hospitality Management. Maar al gauw bleek dat niet alle plooien waren gladgestreken tijdens dit overleg.

meer aan de hand

Franchisenemer Paul Brandjes zegde begin dit jaar de samenwerking tussen zijn hotel en de keten Radisson op. Volgens het Financieel Dagblad wilde hij de klantengegevens die zijn verzameld voor eigen marketing kunnen gebruiken. Ook wilde hij als zelfstandig hotel vindbaar zijn op het platform Booking of Expedia.com. Radisson gaf daar geen toestemming voor. De botsing tussen hoteleigenaar Brandjes en Radisson gaat om een afkoopsom van de franchiseovereenkomst van €150.000. Brandjes wil die niet betalen, omdat hij vindt dat de hotelketen hem jarenlang te weinig klanten opleverde, met name bij de verhuur van vergader- en congreszalen. Franchiseorganisaties hebben eerder dataconflicten gehad. Zo botsten restauranthouders en taxichauffeurs, die voor hun lokale markt een aparte marketingstrategie ontwikkelden, met de grote platforms waarbij ze zijn aangesloten.

Lees ook: Reisorganisatie D-reizen failliet verklaard

Radisson Blu Palace Hotel