Print Friendly, PDF & Email

Het openbaar vervoer krijgt ook volgend jaar een financiële (corona) vergoeding van de Rijksoverheid. De coronaregeling die vorig jaar en dit jaar geldt wordt in ieder geval zeker verlengd tot volgend jaar september. Dit omdat het waarschijnlijk nog jaren duurt voordat de aantallen reizigers in het openbaar vervoer weer terug zijn op het oude niveau van voor de coronapandemie. De Rijksoverheid meldt dat het openbaar vervoer op dit moment iets meer dan 50 procent van het aantal reizigers van voor de coronapandemie vervoert. Dit terwijl er door het openbaar vervoer op dit moment vrijwel een volledige dienstregeling gereden wordt.

“Met de beschikbaarheidsvergoeding voor het openbaar vervoer zorgen we ervoor dat treinen, bussen, trams en metro’s blijven rijden. Tijdens de crisis, maar ook nu we de samenleving weer openstellen hebben we het openbaar vervoer hard nodig, zodat studenten weer naar college kunnen en mensen die wat vaker naar kantoor gaan, kunnen rekenen op trein, tram en bus. Voor de ov-sector en de mensen die er werken is het belangrijk dat zij nu al duidelijkheid hebben over 2022 omdat bijvoorbeeld de dienstregelingen nu al worden gemaakt. Zo zorgen we ervoor dat reizigers van het openbaar vervoer gebruik kunnen blijven maken en er niet zwaar hoeft te worden gesneden in het aanbod of in de werkgelegenheid.”

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) verwacht dat in 2022 het gebruik van het openbaar vervoer nog steeds 6 tot 14 procent onder het niveau van 2019 ligt. De financiële steun is dus nodig om niet te hoeven snijden in de dienstregeling en de werkgelegenheid. Op basis van prognoses van het KiM wordt de verlenging van de financiële steun tot volgend jaar september geraamd op 140 miljoen euro. Dat is een stuk lager dan het bedrag van 1,5 miljard dat dit jaar beschikbaar is. De verwachting is namelijk dat er in 2022 al veel reizigers weer terug zijn in het openbaar vervoer. De Rijksoverheid bouwt de financiële steun af naarmate er meer reizigers terugkeren in het ov.

Lees ook  Rapport: KiM licht tipje van de sluier op over verborgen kosten mobiliteit

Lees ook: Langzaamaan drukker in het verkeer en openbaar vervoer