Bijna de helft minder reizigers bij De Lijn, een vijfde minder bij de NMBS en een derde minder bij de Brusselse MIVB. De cijfers zeggen alles. Ook al herneemt het dagelijkse leven weer, gaat iedereen weer naar school en neemt het telewerk af: het gebruik van het openbaar vervoer volgt niet. Het vertrouwen in trein, tram, bus lijkt weg. Dat is vandaag de conclusie van de Vlaamse krant Nieuwsblad.

Onder het motto #MoveSafe, verwelkomde de NMBS opnieuw alle pendelaars. De meesten voelen zich beetje bij beetje veiliger, maar niet iedereen durft de stap te zetten. De fervente treingebruiker weet dat er wel eens gedrumd wordt tussen inzittenden die willen uitstappen en wachten die willen instappen. Ook al bleek het openbaar vervoer geen rijdende broeihaard, toch kiezen we nog altijd massaal voor de auto.

stijgend aantal reizigers

Het aantal reizigers op de treinen van spoorwegmaatschappij NMBS en op de metro’s van de Brusselse maatschappij MIVB lag begin september op het hoogste niveau sinds de start van de coronacrisis zowat anderhalf jaar geleden. Dat blijkt uit een rondvraag van Belga. De NMBS noteerde vorige week op weekdagen gemiddeld 78 procent van het aantal reizigers van voor de crisis.  “Dat is het hoogste percentage sinds het begin van de coronacrisis”, aldus NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. 

De MIVB merkt nog op dat het openbaar vervoer in de hoofdstad misschien nog niet volop wordt gebruikt voor woon-werkverkeer, onder meer omdat telewerken nog altijd aangeraden wordt. Ook moeten de hogescholen en universiteiten nog opstarten.

Lees ook: Vlaamse mobiliteitscentrale in buitenlandse handen

busdienst De Lijn
Print Friendly, PDF & Email