Print Friendly, PDF & Email

Nederlanders hebben in het coronajaar 2020 veel minder gereisd met de auto, het openbaar vervoer, het vliegtuig en de fiets. Dat is de weinig verrassende conclusie van het Mobiliteitsbeeld 2021, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Alleen te voet legden Nederlanders vorig jaar meer kilometers af dan in 2019.

Het thuiswerkadvies dat een groot deel van het jaar gold is een belangrijke reden voor de forse daling.

Autopassagiers legden 33 procent minder kilometers af dan een jaar eerder. Vooral in de spits was het rustiger, waardoor de vertraging op de weg afnam met 67 procent. Personenauto’s stootten 13 procent minder CO2 uit dan het jaar voordat de pandemie begon.

Per trein reisden Nederlanders 55 procent minder kilometers, met bus tram en metro was de daling net iets minder dan de helft. Ook te fiets werd minder gereisd: per tweewieler legden Nederlanders een vijfde minder kilometers af.

Alleen te voet maakten mensen vorig jaar meer kilometers: 6 miljard, een stijging van 20 procent ten opzichte van 2019.

Omdat mensen minder reisden vielen er ook minder doden: 610, tegenover 661 een jaar eerder. In alle categorieën waren er minder doden te betreuren, behalve onder fietsers. Daar steeg het van 203 in 2019, naar 229 vorig jaar. “De stijging van het aantal fietsdoden kwam volledig voor rekening van 50-plussers”, schrijven de onderzoekers. Deze groep Nederlanders fietste in 2020 ook meer elektrisch (10 procent meer kilometers) en minder op een gewone fiets (20 procent minder kilometers).

Dat er door corona vorig jaar 33 procent minder autokilometers werden gereden, heeft zich volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) niet per se vertaald in een afname van het aantal verkeersdoden. “De hoop was natuurlijk dat we dit terug gingen zien in een daling. Helaas lag het aantal verkeersdoden in een aantal weken in 2020 hoger dan in dezelfde periode in 2019, terwijl de verkeersintensiteit vanwege corona dus veel lager was”, aldus een woordvoerder van VVN donderdag.

In absolute aantallen over het hele jaar gemeten, nam het aantal mensen dat overleed door een verkeersongeval wel af. Vorig jaar kwamen 610 mensen om het leven in het verkeer, 7,7 procent minder dan in 2019, meldde de VVN in april. In 2020 waren de meeste verkeersdoden fietsers (229), 26 meer dan het jaar ervoor. Dat is het hoogste aantal fietsslachtoffers in 25 jaar. Een derde van de fietsdoden (74) waren e-bikers, relatief vaak 60-plussers.

Lees ook: Minder reizigers in OV door thuiswerkadvies

Door het thuiswerkadvies is er in 2020 veel minder gereisd.