Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De omikronvariant van het coronavirus schopt vluchtschema’s van luchtvaartmaatschappijen in de war. Wereldwijd zijn rond de kerstdagen inmiddels meer dan 5700 vluchten geannuleerd. Nog eens duizenden andere vluchten liepen vertraging op, aldus trackingwebsite Flightaware.

Alleen al zaterdag gingen zeker 2500 vluchten niet door, waaronder bijna 900 van of naar Amerikaanse vliegvelden. Een dag eerder ging het om zeker 2400 annuleringen. Daarnaast waren die dag zeker 11.000 vluchten vertraagd. Op zondag zijn al zeker 800 vluchten geschrapt. Volgens de website van Schiphol gaat een aantal vluchten van KLM op zaterdag niet door, al is de exacte reden daarvoor niet bekend.

Piloten, stewardessen en ander personeel hebben zich ziek gemeld of moesten in quarantaine na blootstelling aan corona. Onder de maatschappijen met grote problemen zijn onder andere Lufthansa, Delta Air Lines en United Airlines. Bij United bijvoorbeeld moest ongeveer 10 procent van de geplande vluchten worden afgeblazen. Ook andere maatschappijen werden gedwongen vluchten te annuleren tijdens een van de piekperiodes in het jaar.

Chinese luchtvaartmaatschappijen namen het grootste aantal annuleringen voor hun rekening. China Eastern schrapte ongeveer 1000 vluchten, wat neerkomt op een vijfde van het aantal vluchten. Air China hield vrijdag en zaterdag eveneens 20 procent van zijn geplande vluchten aan de grond.

Lees ook: Luchtvaartsector zit niet te wachten op boosterprik

Alles staat aan de grond
Lees ook  Turbulentie: rode cijfers voor Lufthansa, Air France-KLM en Brussels Airlines