GRP width=

Er is altijd veel werk aan de winkel om en aan het spoor, voor dit jaar zijn er maar liefst vierendertig grote projecten gepland. Er maken steeds meer mensen gebruik van de trein en ook worden er steeds meer goederen vervoerd over het spoor, dit zorgt ervoor dat er meer en beter spoor nodig is in Nederland. Werkzaamheden aan het spoor zijn noodzakelijk maar hebben als bijkomend nadeel dat ze vaak een langere reistijd veroorzaken, ook moeten reizigers vaak extra overstappen of ze moeten i.p.v. de trein met een bus reizen. ProRail werkt Samen met erkende spooraannemers en onderhouden en vernieuwen continu spoor, wissels en stations. Technische innovaties maken hun werkzaamheden steeds efficiënter, veiliger en sneller.

“Als Nederland en Europa willen we meer treinen laten rijden, omdat dit minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan autoverkeer en files voorkomt. Maar om meer treinen te laten rijden moeten we sporen aanpassen of uitbreiden. Bovendien slijt het spoor sneller als we er meer overheen rijden. Dat betekent dus vaker onderhoud.”

Treinreizigers moeten dit jaar volgens ProRail dus goed van tevoren hun reisplannen bekijken om verrassingen tijdens hun reis te voorkomen. Passagiers gaan vooral hinder ondervinden op het spoor tussen 5 maart en 9 mei In Limburg. Tussen Landgraaf en Heerlen is het spoor namelijk 64 dagen aaneengesloten afgesloten i.v.m. het verdubbelen van het spoor. Tussen Culemborg en Geldermalsen worden de werkzaamheden opgesplitst, tussen 28 april tot en met 4 mei gaat dit traject 6 dagen dicht. Daarna gaat dit traject nog een keer dicht voor 23 dagen, namelijk van 14 juli tot en met 6 augustus. Het gaat hier om onderhoud aan de fundering. Tussen Eindhoven en Venlo vinden dit jaar ook veel spoorwerkzaamheden plaats, op dit traject gaat het om werkzaamheden aan het spoor en aan een tunnel.

Lees ook  ProRail legt treinverkeer stil tussen Den Bosch en Boxtel

"Tijdens dat onderhoud kunnen er veelal geen treinen rijden. Ik denk dat iedereen wel begrijpt dat het belangrijk is dat de mensen die door weer en wind en vaak in de nacht aan het spoor werken, dat veilig moeten kunnen doen. Dan kan het niet zo zijn dat er spanning op de bovenleiding staan of treinen met 130 kilometer per uur voorbijrazen.”

Treinreizigers moeten dit jaar dus goed van tevoren hun reisplannen bekijken om verrassingen tijdens hun reis te voorkomen.
Print Friendly, PDF & Email