Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Opnieuw reden Uber-chauffeurs in een lange demonstratieve stoet naar het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort. Deze had vrijdag gedreigd dat Uber-chauffeurs met Vlaamse of Waalse licenties niet welkom zijn in Brussel en beboet zouden worden. Volgens de organisatie van VVC-chauffeurs zouden er al verschillende voertuigen van chauffeurs met niet-Brusselse vergunningen in beslag zijn genomen. Bijna elke dag is er wel een demonstratie van óf Uber-chauffeurs óf van taxichauffeurs met de bijbehorende verkeersopstoppingen.

Volgens het vakblad Magazine Personenvervoer demonstreerden de taxichauffeurs van de Belgische Taxifederatie (FeBeT) en stopten misnoegde taxichauffeurs van de BTF bij Vervoort’s kabinet en zorgden zo op hun beurt voor verkeershinder. De FeBeT-chauffeurs wilden meer controles op de Uber-chauffeurs. Het steekt hen – net als hun collega’s van de BTF, dat Uber tot het nieuwe taxiplan gereed is (zomer dit jaar), gedoogd wordt in de Belgische hoofdstad, hoewel de Raad van State recent oordeelde dat Uber al sinds 2013 illegaal werkt in Brussel. De taxichauffeurs, die vinden dat de nieuwe tijdelijke gedoogconstructie met betrekking tot Uber met ‘plakpleisters’ in elkaar is gezet, protesteerden tegen de vele Uber-chauffeurs die met Waalse of Vlaamse vergunningen in Brussel rijden.

Alsof dit nog niet voldoende was, demonstreerden Brusselse VVC-chauffeurs woensdag bij het hoofdkwartier van Uber in Etterbeek om de Brusselse chauffeurs (opnieuw) de toegang tot de Vlaamse markt (waar onder meer de Brusselse luchthaven ligt) te bezorgen en die markt in Brussel te beperken tot chauffeurs met Brusselse licenties.

(Tekst loopt door onder de foto)
protest Brussel
Uber protest in Brussel

Vrijdag dreigde Vervoort om de (tijdelijke) erkennning van Uber (een noodordonnantie) in te trekken “als blijkt dat Uber moedwillig Vlaamse en Waalse chauffeurs in Brussel laat rijden.” Vervoort herhaalde dat dezelfde dag in het Brusselse parlement.

Lees ook  Europa: VVD waarschuwt voor spionagegevaar in Chinese auto's

Hij voegde er aan toe dat als Uber moedwillig toelaat dat Uber-chauffeurs met Vlaamse en Waalse vergunningen in Brussel rijden, hij de voorlopige erkenning van het hele Uber-platform zal intrekken. “We hebben Uber hiervoor gewaarschuwd.”

De Vlaamse en Waalse chauffeurs riskeren nu boetes. Veel politieke partijen zijn nu bang dat veel Uber-chauffeurs geen inkomen meer zullen hebben.

Donderdagavond raakten de gemoederen ernstig verhit, toen de politie een Uber-chauffeur met een Vlaamse vergunning bij het Terkamerenbos controleerde. Al snel kwamen verschillende Uber-chauffeurs om hun collega bij te staan. Uiteindelijk kon de politie het Uber-voertuig in beslag nemen.

Lees ook: Laatste papieren uitgave van Magazine Personenvervoer